Nieuwe Verhoef wordt geheid een zomerbestseller

null Beeld
Beeld

Lekker eigenwijs, die Esther Verhoef. Wint ze met haar laatste thriller Lieve mama eindelijk de prijs die ze al jaren verdiende, de Gouden Strop, komt ze deze zomer met een boek dat helemaal geen thriller is. Nazomer is haar tweede roman, na Tegenlicht uit 2012, waarmee ze genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. 'Roman' staat er nadrukkelijk op de cover, en dat klopt, want in Nazomer sterft niemand een onnatuurlijke dood.

Net als in Tegenlicht zijn er in Nazomer twee verhaallijnen. Hoofdpersoon Claudia groeit op in een volksbuurt in Zuid-Nederland in de jaren zeventig en tachtig. Ze past niet in dat milieu van harde werkers, innige familiebanden, dialect en sociale controle - ze kan met haar creativiteit geen kant op.

Nazomer

Esther Verhoef
Fictie, Ambo Anthos
464 pagina's, €19,99

De tweede verhaallijn vertelt het reilen en zeilen van modeontwerpster Vivian D, die uiterst succesvol is met haar exclusieve kleding. Met haar zakenpartner Marnix doet ze goede zaken vanuit haar studio aan het IJ in Amsterdam. Lekker leventje, totdat er een grote kaper op de kust opduikt, zo'n financiële haai die alleen maar denkt in nog meer omzet en schaalvergroting.

De lezer vermoedt al snel dat 'Clau' en Vivian een en dezelfde persoon zijn. Het leven in de Brabantse volksbuurt is door Verhoef mooi beschreven, ook het tijdsbeeld is raak getroffen. Het zijn de jaren van de muziek van Pat Benatar, Boy George, Talk Talk, van de eerste sigaret in de snackbar, de opgevoerde Zündapp van het vriendje. De wereld van de mode moest Verhoef nog ontdekken, en dat was een maandenlange ontdekkingsreis, vertelt ze in recente interviews.

De opgedane kennis, plus dat leven in die volksbuurt, heeft ze vaardig verwerkt in Nazomer, dat geheid een zomerbestseller gaat worden. Thrillerelementen zijn er ook in te vinden, want Claudia/Vivian heeft zo haar geheimen.

Meer over