Review

Nieuwe tragere songs maken Japandroids live braaf en tam

Keihard die gitaar ranselen en op die drums hameren, dát moet Japandroids doen, géén brave liedjes spelen. Hoewel hun nieuwe tragere songs best sterk zijn, maken ze de concerten wat tam.

null Beeld
Beeld

Rockduo's met alleen gitaar en drums zijn bepaald geen noviteit meer. De White Stripes en Black Keys gingen Japandroids voor en het Engelse Royal Blood zweert eveneens bij de formule (bas)gitaar, zang en drums.

Japandroids (**), pop.
Tivoli De Helling, 24/8, Utrecht.

Maar gitarist Brian King en drummer David Prowse uit Vancouver waren van al die bands misschien wel het wildst en onstuimigst. Waren, want sinds hun derde album Near To The Wild Heart Of Life begin dit jaar verscheen, hun eerste in vijf jaar, lijkt Japandroids het wat rustiger aan te pakken. Het maniakale en gejaagde dat eerder werk kenmerkte heeft plaatsgemaakt voor wat gewoner klinkende rocksongs. Sterke songs, dat wel. Maar het nieuwe materiaal maakt hun concerten ook wat tammer.

In de Utrechtse Helling kon je donderdag goed merken dat het publiek nieuwe nummers als het trage, door elektronica ondersteunde Arc Of Bar minder in de harten heeft gesloten dan een liedje als Evil's Sway.

Een echt goede Japandroids stoomt continu door tot het zweet van ieders hoofd gutst. King moet zijn gitaar ranselen en zingen alsof zijn leven ervan afhangt, opgejaagd door de woest op zijn drums hamerende Prowse. Het publiek springt dan in een kluwen voor het podium en brult de oh-oh-ohkoortjes mee. Heerlijk, om zo te ontladen.

Zoals in Continuous Thunder of The House That Heaven Built. Maar dat nieuwe werk, dat het thuis zo goed doet, kwam maar niet van het podium af. 'I used to be good but now I'm bad', zong King in het eerste liedje, tevens de titelsong van het nieuwe album. Dat regeltje kwam er net iets te netjes uit. Niks bad maar juist braaf, dat is wat Japandroids lijkt te zijn geworden.

Meer over