NieuwsCannes

Nieuwe Tarantino nog niet af. Het is onzeker of de film op het Filmfestival van Cannes zal verschijnen

Leonardo DiCaprio in Once Upon a Time in Hollywood.  Beeld
Leonardo DiCaprio in Once Upon a Time in Hollywood.

Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood, in de Amerikaanse filmpers aangekondigd voor het Filmfestival van Cannes, is nog niet af. ‘Magnifiek’, zei Cannes-directeur Thierry Frémaux donderdagochtend bij de presentatie van het festivalprogramma over het stuk film dat hij al had gezien. Maar of Tarantino’s met allerlei sterren opgetuigde negende epos straks in mei wordt gedoopt in de Zuid-Franse badplaats is nog onzeker.

Wel gegarandeerd aanwezig: nieuw werk van vermaarde filmauteurs, zoals de eerdere Gouden Palm-winnaars Terrence Malick (A Hidden Life), Ken Loach (Sorry We Missed You) en de gebroeders Dardenne (Le jeune Ahmed). Ook de Spaanse cineast Pedro Almodóvar (Dolor Y Gloria), de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho (Parasite) en de Canadees Xavier Dolan (Matthias and Maxime) dingen mee naar de Gouden Palm. Evenals Jim Jarmusch met zijn zombiefilm The Dead Don’t Die, die het elfdaagse festival dinsdag 13 mei opent. De hoofdcompetitie, nu negentien titels, wordt nog uitgebreid met een of twee films, en telt vooralsnog het recordaantal van vier vrouwelijke regisseurs, onder wie de Franse cineast Céline Sciamma. Juryvoorzitter is de Mexicaanse regisseur Alejandro G. Iñárritu.

Buiten de competitie worden onder meer de Elton John-filmbiografie Rocket Man en een documentaireportret van Maradona vertoond – zowel de popster als de oud-voetballer zullen de premières bijwonen. Ook te zien: twee afleveringen van de televisieserie van Drive-regisseur Nicolas Winding Refn, Too Old To Die Young. Het festivalprogramma telt vooralsnog geen Nederlandse films of filmmakers. Volgende week worden de eveneens prestigieuze bijprogramma’s van het festival bekendgemaakt.

Meer over