Nieuwe slogan Washington Post laat zien: media activistischer vanwege Trump

Het klinkt als de naam van een spannende film, maar het is de nieuwe slogan van The Washington Post: 'Democracy dies in darkness.'

Het hoofdkantoor van The Washington PostBeeld afp

'Wij vonden het een goed, beknopt statement dat uitdrukt wie we zijn voor de miljoenen lezers die naar ons toe zijn gekomen de afgelopen maanden', zegt woordvoerder Kris Coratti. Afgelopen januari is de site door 98,4 miljoen mensen bezocht, een stijging van 41 procent ten opzichte van de maand in 2016, aldus de krant.

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en eigenaar van The Washington Post, gebruikte de zin toen hem werd gevraagd waarom hij in 2013 de krant kocht. Voorlopig is de slogan zichtbaar op de site, maar nog niet op de papieren krant. Woordvoerder Coratti houdt die mogelijkheid open, door te zeggen dat andere platforms van de krant de komende weken zullen volgen.

'Fake media'

De nieuwe slogan is een teken van de steeds activistischer houding van progressieve Amerikaanse media tegenover president Trump, die de 'fake media' voortdurend van leugens beticht. Spitwerk van The Washington Post leidde afgelopen maand tot het opstappen van Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn.

De krant heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Onthullingen van The Washington Post-journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward leidden in 1974 tot de Watergate-affaire en het opstappen van president Nixon.

New York Times

Het gotische lettertype waarmee de titel van de krant wordt geschreven, gecombineerd met de duistere slogan eronder, doet veel twitteraars denken aan gothic, een subcultuur die wordt gekenmerkt door zwarte kleding en death rock-muziek. 'De volgende stap voor The Washington Post: meerdere piercings en eyeliner', twittert ene David Hines.

Ook The New York Times, de andere krant waarmee Trump in een aanhoudende strijd verkeert, slaat een serieuze toon aan, zij het minder alarmerend dan The Washington Post. 'Waarheid. Het is moeilijk te achterhalen. Maar het is makkelijker met 1000+ zoekende journalisten', vermeldt de nieuwe reclamecampagne. Op de voorpagina van The New York Times prijkt overigens al sinds 1896 'All the news that's fit to print'.

De Volkskrant over Trump en de media

Tv-verslaafde Trump piekert er niet over zijn kijkgedrag te veranderen

Donald Trump kijkt te veel naar de tv-nieuwsshows. Zelfs zijn adviseurs zijn het daarover eens. Maar de president weet van geen wijken. Terwijl Obama zelden naar de kabelzenders keek, staat Trump op en gaat hij naar bed met de afstandsbediening in de hand. Nog nooit was een handvol tv-presentators zo invloedrijk. Ze weten dat de president kijkt en direct reageert op Twitter

Trump bestempelt media VS in tweet als 'vijanden van het Amerikaanse volk'

In een nieuwe uithaal naar de media bestempelde de Amerikaanse president Donald Trump de New York Times en de grote Amerikaanse televisiekanalen vrijdag op Twitter als 'vijanden van het Amerikaanse volk'.

De geur van Watergate begint zich steeds sterker op te dringen rond Trump

De geur van Watergate begint zich steeds sterker op te dringen rond de Amerikaanse president Trump. Nog geen dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn moest aftreden wegens leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur, melden CNN en The New York Times nu dat meerdere mensen uit team-Trump tijdens de verkiezingscampagne regelmatig contact hadden met leden van de Russische geheime dienst.Meer over