Nieuwe slogan voor stickerstad Eindhoven

Nu het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders druk doende is stickers in de stad te verwijderen, is er nog maar een plaats die in aanmerking komt als stickerstad van Nederland: Eindhoven....

Michiel de Hoog

Wekelijks verschijnen er nieuwe stickers, van naar schattinghonderd stickeraars. Veel gezien wordt de sticker 'Eindhoven,'kwou al zeggûh'. Geen café, expositieruimte of openbaar toiletin de binnenstad zonder de sticker. En niemand waar ze vandaankomen.

Het collectief Space3, in Eindhoven bekend om haarMickey-stickers (een soort vliegend Evoluon met MickeyMouse-oren), zegt de makers niet te kennen, ondanks dat destickers ook in het Temparory Art Centre aan de Vonderweg hangen,waar Space3 kantoor houdt. 'Maar het sluit wel weer aan op degemoedelijke lulligheid die Eindhoven kenmerkt', zegt vormgeverErosie, net als Space3 een stickerveteraan en bekend van desticker 'This sticker will self-destruct as time goes by'.

Inwoners van Eindhoven peinzen. 'Een passend motto voor destad', zegt Rolf van der Steeg, die tegenover zijn huis aan deFrederiklaan de sticker op een verkeerslicht zag. 'Het is netalsof iemand op het laatste moment vaststelt dat Eindhoven ertoch nog is.'

Het zou een nieuwe slogan kunnen zijn, na de officiëleslogans 'Eindhoven - leading in technology' en 'Eindhoven - waartechnologie tot leven komt', en de al jarenlang tot ver buitenBrabant bekende 'Eindhoven de Gekste', die ook al via stickerste zien was.

Andere stickeridentiteiten waren 'Eindhoven: Let's make thingsvetter', 'Eindhoven Rock City (afkomstig van de Eindhovense bandPeter Pan Speedrock) en 'Eindhoven is mooi', maar die zijnverwijderd door weer en wind en tijd.

Meer over