Nieuwe media borg voor opwindende loopbaan

Wegener Arcade en Internet-goeroe Maurice de Hond gaan uit elkaar. Directeur nieuwe media blijkt bepaald geen baan voor het leven, want grote uitgevers staan nog steeds huiverig tegenover allerlei avonturen op de elektronische snelweg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Directeur nieuwe media Maurice de Hond nú alweer weg bij Wegener? 'Hij had een contract voor twee jaar en is drie jaar gebleven', zegt een branchekenner. 'Dat is knap bij een bedrijf als Wegener, waar je je hoofd niet te veel boven het maaiveld moet uitsteken.'

Wegener Arcade en De Hond maakten deze week bekend dat hun wegen zich scheiden. De bekende opiniepeiler en Internet-goeroe richt het bedrijfje ICOM (Internet Competence Netwerk) op en blijft de uitgever begeleiden als 'vaste adviseur' van het management. Wegener neemt een minderheidsbelang in ICOM en benoemd geen opvolger voor De Hond, omdat die als adviseur aan de uitgever verbonden blijft.

De Hond is niet de eerste nieuwe media-goeroe die bij een grote uitgever relatief snel en roemloos vertrekt. Directeur nieuwe media blijkt bepaald geen baan voor het leven. 'Het vertrouwen in nieuwe media bij uitgevers is laag. Er hoeft maar even iets niet te lukken en de reactie is: ''Oh god, het is weer niks''', zei pionier nieuwe media Fred Kappetijn vorig jaar tegen deze krant. 'Men neemt een stap en begint meteen te twijfelen.' Kappetijn werkte als directeur elektronische media bij onder meer PCM en VNU. Ook niet erg lang en ook niet bijster succesvol.

Het aanvankelijke enthousiasme van grote uitgevers voor de wondere wereld van de nieuwe media is behoorlijk getemperd. Internet, cd-rom en e-commerce zijn al jaren veelbelovend, maar de grote commerciële doorbraak blijft steeds maar uit, merken uitgevers als Wegener, VNU, Elsevier en Wolters Kluwer.

Vooral in het kleine Nederland. Winstgevende projecten zijn er niet of nauwelijks. De krant bestaat nog steeds en wie heeft er ooit een fles wijn op Internet gekocht? 'Maar grote uitgevers kunnen het zich niet permitteren niet mee te doen in die nieuwe media. Als het opeens wel gaat lukken, móet je aanwezig zijn', stelt ING Barings-analist André Moons.

Niet alleen Wegener beraadt zich op de toekomst in de nieuwe media. Investeringen in nieuwe media kosten voorlopig alleen maar geld en dat blijft nog wel even zo, stelde PCM-topman C. Smaling onlangs. VNU trok zich terug uit City Online, een formule met Wegener voor digitale steden met nieuws uit regionale dagbladen. 'Het electronisch uitgeven blijft sterk achter bij onze verwachtingen. Tegenover investeringen van tientallen miljoenen staat nog een veel te kleine omzet', sprak P. Vlek, de vertrekkend vice-voorzitter van Elsevier, teleurgesteld.

'Zo gaat het met alle nieuwe dingen. Je hebt eerst de hype, dan de backlash en vervolgens de reality', stelt een deskundige. 'We zitten nu in de fase van de backlash, de bezinning bij de uitgevers. Die reality zie ik bij de uitgevers nog niet zo.'

Dat lijkt mensen als Maurice de Hond echter weinig te deren. Hun dienstverband is vaak kort, maar een nieuwe toekomst gloort al snel. De Honds voorganger, voormalig Wegener-bestuurder Gerard van Vliet, heeft bijvoorbeeld een eigen bedrijfje dat van alles doet op het gebied van nieuwe media, Media Advantage geheten. Verder is hij auteur, bijvoorbeeld van het boek Digitale Diarree.

Een andere nieuwe-media-ster van weleer, Henk Kivits, heeft zijn rijk geschakeerde loopbaan voorlopig bekroond met het directeurschap van Holland Casino's. Kivits verkocht zijn adviesbureau Intercai en werd multimedia-directeur bij KPN. Later werd hij baas van het legendarische Sport 7. 'Ze kozen hem omdat hij gewend is geld te verliezen', sprak voormalig SBS-president Freddy Thyes destijds.

Kivits wil geen commentaar geven op het vertrek van De Hond. 'Maar met Maurice de Hond hoeven we geen medelijden te hebben', stelt een andere marktkenner. 'Niemand van dit soort voorlopers blijft lang ergens hangen. Hij heeft tot beider tevredenheid als boegbeeld gediend voor Wegener. De Hond komt heus wel weer op zijn pootjes terecht.'

Meer over