Nieuwe leider NTGent maakt spelers tot spil

Amsterdam Het nieuwe seizoen van NTGent, dat na het vertrek van Johan Simons per 1 september onder artistieke leiding staat van acteur Wim Opbrouck, begint met de muziektheaterproductie Aïda, gebaseerd op de opera van Verdi....

Maandag heeft Opbrouck zijn seizoensprogramma in de Gentse schouwburg gepresenteerd. Opbrouck zal zelf niet gaan regisseren. Hij wil van NTGent een huis maken dat in handen ligt van de spelers. Daarom is ervoor gekozen Johan Simons, die deze zomer intendant wordt van de Münchner Kammerspiele, niet door een andere regisseur te laten opvolgen, maar door een van de acteurs.

Opbrouck: ‘Wij zijn niet gaan shoppen op de markt van internationale topregisseurs. Wij geloven in de kracht van onze spelers en zoeken daarbij gastregisseurs die een band met ons gezelschap hebben, en die ons de afgelopen jaren hebben gevolgd. Dat is uniek in Vlaanderen: NTGent wordt een huis van de spelers.’

Op het repertoire voor 2010-2011 staan de voorstellingen Woyzeck van Büchner (regie Eric de Volder), Kinderen van de zon van Gorki (regie Ivo van Hove), Close, een dansvoorstelling van Koen Augustijnen, Decemberhonger van Oscar van den Boogaard en Nero, een monoloog van Peter Verhelst, gespeeld door Wim Opbrouck.

In de toekomst wil NTGent ook ruimte bieden aan jonge regisseurs die in de grote zaal voorstellingen zullen maken. Zo zullen Julie van den Berghe en ook Suzanne Kennedy in Gent gaan werken. Opbrouck: ‘Alles en iedereen moet bij ons kunnen werken, als er maar een goede band met de spelers is. En niemand zal verbaasd staan als over twee jaar ook Luk Perceval en Christoph Marthaler hier een voorstelling komen maken. De overgang van Simons naar Opbrouck zie ik als een doorstart, en niet als een geheel nieuw begin. Er zullen spelers weggaan en bijkomen, maar het ensemble blijft de kern’.

De openingsproductie Aïda wordt gemaakt door de Zwitserse regisseur Christoph Homburger, de muzikale rechthand van Christoph Marthaler. Het is een vrije bewerking van het oorspronkelijke opera-libretto, gemaakt met nieuwe muziek en voorlopig alleen in Gent te zien. Met onder anderen Els Dottermans, Wim Opbrouck en Louis van Beek.

De band met Nederland blijft bestaan. ‘Wij willen Vlaams-Nederlands acteurstheater maken, met een internationale uitstraling’, zegt Opbrouck. Zo zullen geregeld Nederlandse gastacteurs aan NTGent-producties meedoen. Ook de co-producties met Toneelgroep Amsterdam zijn gehandhaafd. Ivo van Hove regisseert komend seizoen Kinderen van de Zon van Gorki, met onder anderen Jacob Derwig, Halina Reijn, Elsie de Brauw en Gijs Scholten van Aschat.

Meer over