Nieuwe epigrammen in een sms-bericht

Dichters houden ervan zich allerlei onzinnige beperkingen op te leggen. Het dwingt hen ertoe te zoeken naar woorden die anders niet in ze opgekomen zouden zijn....

Piet Gerbrandy

‘Geen vrouw beweert terecht dat iemand haar zoveel/ heeft liefgehad als ik mijn Lesbia liefhad./ Geen trouw was ooit zo groot in welk verbond dan ook/ als die van mij aan jou toen ik je liefhad.’

Het zijn de herhalingen die hier het werk doen. Maar er is nog iets aan de hand: het gedicht telt, in de vorm waarin ik het hier gespeld heb, 160 tekens, inclusief spaties. Het zou precies in een sms-bericht passen.

Sofie Cerutti (1972) is de uitvindster van de dichtvorm ‘160’. Sinds ze ermee begonnen is, heeft ze vele amateurdichters zover gekregen hun diepste zieleroerselen aan hun telefoon toe te vertrouwen. Haar website www.precies160.nl is populair.

‘Zoals sommigen / de vrijheid niet kunnen verdragen, / smeken / opgesloten te / worden, voel ik / mij als een vis in / het water, als / gegoten in deze / zelfverkozen / dwangbuis.’ Aldus Cerutti’s poëtica, die een bundel tamelijk onbeduidende gedichten heeft opgeleverd: ‘Zoals je de maan/ haar naam geeft,/ de dingen groet,/ zoals je leert wat/ pijn boos lief bang/ betekent, zoals je/ de taal uitvindt,/ de wereld leeft,/ het leven neemt.’ Het is duidelijk dat hier geen nieuwe taal wordt uitgevonden.

Als genre is de 160 beslist een vondst. Nu is het wachten op de Catullus die er poëzie van maakt. Piet Gerbrandy

Meer over