KunstwereldDirecteurs

Nieuwe directeurs voor het Mondriaan Fonds, Amsterdam Museum en kunstopleiding De Ateliers

Karolien Knols en Anna van Leeuwen
Xander Kaskens is per 1 januari directeur van de postacademische kunstopleiding De Ateliers. Beeld Martijn Hol
Xander Kaskens is per 1 januari directeur van de postacademische kunstopleiding De Ateliers.Beeld Martijn Hol

Mondriaan Fonds: Eelco van der Lingen

Eelco van der Lingen (47) wordt vanaf 1 maart 2019 directeur van het Mondriaan Fonds. Hij is de opvolger van Birgit Donker, die dit najaar het fonds verliet om directeur te worden van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het Mondriaan Fonds draagt namens het Ministerie van OC&W jaarlijks ongeveer 26 miljoen euro bij aan de ondersteuning van beeldende kunst.

Van der Lingen is momenteel conservator hedendaagse en moderne kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Eerder werkte hij als directeur en curator voor presentatie-instelling Nest in Den Haag. Hij maakte de afgelopen jaren tentoonstellingen in onder meer Centraal Museum, Museum Kranenburgh in Bergen en TENT in Rotterdam.

Amsterdam Museum: Margriet Schavemaker

Het Amsterdam Museum verwelkomt vanaf 1 maart 2018 Margriet Schavemaker (49) als artistiek directeur. Dit betreft een nieuwe functie in het museum waarin Schavemaker zal samenwerken met algemeen directeur Judikje Kiers. Het museum bereidt momenteel een verbouwing voor.

Schavemaker werkte sinds 2009 bij het Stedelijk Museum Amsterdam, momenteel als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Sinds 1 september 2018 is Schavemaker aan de Universiteit van Amsterdam hoogleraar Media and Art in Museum Practice.

De Ateliers: Xander Karskens

De postacademische kunstopleiding De Ateliers heeft per 1 januari 2019 een nieuwe directeur, Xander Karskens (45). Hij volgt Dominic van den Boogerd op, die 23 jaar leiding gaf aan het instituut. Bij De Ateliers kunnen jonge, afgestudeerde beeldend kunstenaars in eigen ateliers en onder begeleiding van professionals hun werk onderzoeken en verdiepen.

Karskens was tot 1 augustus 2018 directeur van het in financiële nood verkerende Cobramuseum in Amstelveen. Daarvoor was hij conservator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum in Haarlem. In 2017 was hij als curator verantwoordelijk voor het nationale paviljoen van Finland op de Biënnale van Venetië.

Meer over