KunstVan Eyck

Nieuwe directeur Van Eyck: Hicham Khalidi

De Maastrichtse postacademische kunstopleiding Van Eyck heeft per 1 oktober een nieuwe directeur, Hicham Khalidi (46). De Van Eyck is een instituut voor talentontwikkeling van kunstenaars, net als bijvoorbeeld de Ateliers en de Rijksakademie, beide in Amsterdam. In Maastricht zijn ook curatoren, ontwerpers schrijvers en dichters welkom.

Van Eyck directeur Hicham Khalidi, foto: Werner Mantz Lab Beeld Foto: Werner Mantz Lab
Van Eyck directeur Hicham Khalidi, foto: Werner Mantz LabBeeld Foto: Werner Mantz Lab

Khalidi, geboren in Marokko, studeerde bedrijfseconomie in Utrecht en werkte in de mode-industrie. De afgelopen jaren heeft hij tentoonstellingen samengesteld in onder andere Leuven, Berlijn, Beiroet, Sydney, Den Haag en Marrakesh. In 2020 is hij bovendien verantwoordelijk voor de eerste Rotterdam Triënnale (2020). Momenteel is hij associate curator van Lafayette Anticipations in Parijs. Khalidi: ‘Ik kijk ernaar uit om in samenwerking met het sterke Van Eyck team de ingezette weg naar een open, diverse en internationaal aansprekende postacademische instelling te vervolgen.’

Scheidend directeur Lex ter Braak (68) startte in 2011 toen het instituut met opheffing werd bedreigd. Inmiddels is het er veel beter aan toe, wat werd onderstreept door een bezoek van koningin Máxima dit voorjaar. Bovendien kreeg het instituut in 2016 een zeer positieve beoordeling van de Raad van Cultuur voor de subsidieperiode 2017-2020.

Van Eyck Academie houdt open huis en ontvangt koninklijk bezoek.

Kunstwereld krabbelt op na klappen uit 2012: de toekomst van postacademische opleidingen is voorlopig veiliggesteld.

Meer over