Review

Nieuwe Ariel Pink heeft een sterk popgevoel ondanks dat het alle kanten op schiet

'Wie is Bobby Jameson?', dachten liefhebbers van de even merkwaardige als intrigerende muziek van Ariel Pink bij de titel van zijn nieuwe album.

Gijsbert Kamer
Cover Beeld
CoverBeeld

Een muzikant die in de jaren zestig vergeefs werd gehyped als nieuw fenomeen. Alle billboards in Los Angeles met zijn naam ten spijt werd het niks met Jameson. In 2015 overleed hij na een tragisch leven vol muzikale mislukkingen. Pas toen vernam Ariel Rosenberg (sinds een jaar of dertien de man achter Ariel Pink) over Jameson en raakte hij gefascineerd.

Niet zo gek, want net als de muziek van Ariel Pink zit het leven van Jameson vol met referenties aan The Monkees, Frank Zappa en andere Californische pophelden van weleer. Nadat Ariel Pink in 2010 zelf was doorgebroken met het psychedelisch meesterwerkje Before Today, sloeg hij misschien wat al te ver door in het zoeken naar curieuze muzikale combinaties van sixties pop, vreemde elektro en jaren tachtig rock. Maar op Dedicated to Bobby Jameson heeft hij alles weer goed op de rails.

Dedicated To Bobby Jameson

Pop
Ariel Pink
Mexican Summer/PIAS

Ariel Pink Beeld Eliot Lee Hazel
Ariel PinkBeeld Eliot Lee Hazel

Een enkele keer denk je: waar gaat dit nu weer heen, zoals bij Time to Live, maar dan hoor je een vervormd stemmetje een pastiche doen van de oude Buggles-hit Video Killed the Radio Star, en ben je weer bij de les.

Het goede aan Dedicated to Bobby Jameson is dat de meeste liedjes een sterk popgevoel hebben, hoewel Ariel Pink opnieuw alle kanten op schiet. Ook houden ze iets luchtigs, wat op de vorige plaat, Pom Pom, ontbrak.

De koortjes van Zappa's Mothers of Invention bezorgen regelmatig een glimlach en de zomerse pop in Feels Like Heaven of de ode aan de Beach Boys in Bubblegum Dreams lijken bewerkingen van verborgen gebleven schatten uit de jaren zestig. Heel knap gedaan.

Meer over