tv-series

Nieuw seizoen Penoza van start met kijkcijferrecord

Het derde seizoen van Penoza is gisteravond van start gegaan met bijna een miljoen kijkers: een record voor de misdaadserie. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Thijs van Soest
Scène uit de eerste aflevering van het derde seizoen van Penoza. Beeld KRO
Scène uit de eerste aflevering van het derde seizoen van Penoza.Beeld KRO

Nog nooit kwam de serie zo dicht bij de miljoengrens. De eerste twee seizoenen trokken gemiddeld zo'n 800.000 kijkers. In het derde seizoen van Penoza gaat het Carmen van Walraven met haar cocaïnehandel voor de wind, justitie lijkt haar bovendien met rust te laten. Maar het blijkt wel lastig de criminele miljoenen wit te wassen.

Het tweede seizoen won afgelopen vrijdag tijdens het Nederlands Film Festival de Zilveren Krulstaart, een belangrijke vakprijs voor scenarioschrijvers. Aan het winnende scenario van Penoza II schreven, naast Pieter Bart Korthuis, ook Maarten Lebens, Karin van der Meer en Franky Ribbens mee.

Amerikaanse versie veel te glad
Met bijna 1 miljoen kijkers lijkt het derde seizoen het succes van de eerste twee te overtreffen. In het buitenland draaien momenteel diverse remakes, al is de Amerikaanse versie al na één seizoen gestaakt. Volgens regisseur Diederik van Rooijen was die versie veel te 'glad'. 'In de remake in Amerika van ABC zag alles er schoon uit, perfect bijna. Het geweld werd nog iets meer verheerlijkt dan bij ons', aldus Van Rooijen dit weekend tegen de Volkskrant.

'Kwaliteit heel hoog'
Een aflevering van Penoza kost tussen de twee en tweeënhalve ton. Dat is niet veel, vergeleken met bijvoorbeeld Denemarken, het land van Borgen en The Killing. Daar besteden producenten bijna een miljoen aan een aflevering.

Volgens producent Alain de Levita is het aan de kwaliteit van Nederlandse series niet te zien: 'Met Penoza komen we bij de Denen in de buurt. De Amerikanen vonden de kwaliteit heel hoog. Toen ze hoorden voor welk bedrag we de serie maakten, geloofden ze het niet. Zij maken voor ons totale bedrag één deel van een serie', aldus de producent in hetzelfde interview.

Vroeger was het gezellig in misdaadseries
Penoza is opvallend donker voor een Nederlandse misdaadserie. De Levita daarover: 'Vroeger was het gezellig in misdaadseries. Er werd een neutje gedronken. Als kijker naar Baantjer weet je precies wat je krijgt, en wanneer. Er wordt een moord gepleegd en je puzzelt gezellig mee. En dat is het dan. Tegenwoordig zijn misdaadseries veel minder plot- en veel meer karaktergedreven. Dat is de trend, ook internationaal, en die wordt bij Penoza heel goed ingevuld.'

'Penoza' is als titel overigens een vondst van Johan Nijenhuis. Het is een vrouwelijke variant van het woord 'penoze' (=de onderwereld) en verwijst in dit geval uiteraard naar hoofdrolspeelster Carmen van Walraven, gespeeld door Monic Hendrikx. Nijenhuis produceerde samen met Alain de Levita het eerste seizoen van de misdaadserie. Beide heren gingen daarna hun eigen weg. Van Nijenhuis start binnenkort de serie Verliefd op Ibiza bij SBS6 .

Penoza III is nog negen weken te zien op de zondagavond op Nederland 3. Bekijk de eerste aflevering hier terug.

Penoza III Beeld KRO
Penoza IIIBeeld KRO
Scène uit de eerste aflevering van het derde seizoen van Penoza. Beeld KRO
Scène uit de eerste aflevering van het derde seizoen van Penoza.Beeld KRO
Meer over