Nieuw depot Eye krijgt filmvriezer

Filmmateriaal invriezen om het eeuwenlang te kunnen bewaren, het kan over twee jaar in een nieuw collectiegebouw annex onderzoekscentrum van filmmuseum Eye. Vandaag begint de bouw van het complex in Amsterdam Noord.

Mieke Van Dixhoorn
Filmmuseum Eye in Amsterdam-Noord. Beeld ANP
Filmmuseum Eye in Amsterdam-Noord.Beeld ANP

Restauratoren en conservatoren van het filmmuseum krijgen in het nieuwe pand meer ruimte om de collectie van ruim 40 duizend films van Eye goed te verzorgen. Daartoe behoort ook het scannen van oude films, waarmee de opnames worden veiliggesteld en zonodig een digitale restauratie kunnen ondergaan. Het gebouw moet worden opgeleverd in 2016.

Voor het eerst zal Eye dan films gaan invriezen, een moderne techniek voor behoud van films. Het museum zal dan ook beschikken over een speciale droogkast waar films ook beter en langer kunnen worden bewaard.

In het nieuwe gebouw komt de gehele collectie van Eye op één plek te liggen, met uitzondering van de brandgevaarlijke nitraatfilms. Eye heef nu nog meer dan vijf depots, verspreid over heel Noord-Holland, waaronder drie bunkers voor de nitraatfilms. Anne Gant, hoofd filmconservering en digitale ontsluiting: 'Elke film waar we aan werken moeten we bestellen uit onze depots. Dat duurt nu nog een paar dagen.'

Kelderkast

Frank Roumen, sectormanager collectie van het EYE, laat in het kantoorgebouw van Eye in Amsterdam Zuidoost, dat ook dienst doet als bibliotheek en werkplaats, een kamertje zien waar alle digitale filmrestauratie nu plaatsvindt. De ruimte oogt als een kelderkast. 'Hier kan je niet lang zitten zonder dat je gefrituurd weer naar buiten komt', grapt Roumen.

Restaurator Annike Kross werkt hier aan 'prestigieuze' restauratieprojecten, zoals het herstel van het oorlogsepos J'accuse (1919) van Abel Gances. Maar de omstandigheden zijn verre van ideaal: 'De deur moet wel open staan.'

De Universiteit van Amsterdam gaat, mede vanwege de komst van het nieuwe collectiegebouw, vijf nieuwe specialisaties toevoegen aan de masteropleiding conservering en restauratie. Een deel van de lessen zal in het expertisecentrum van het nieuwe gebouw worden gegeven, waar workshops worden gegeven en films kunnen worden bekeken. Het is ook een plek voor onderzoek naar andere bezittingen van Eye, zoals filmaffiches, bladmuziek en scripts. Nu is dat maar twee middagen per week mogelijk.

Eigenlijk had het collectiegebouw opgeleverd moeten worden in 2012, samen met het inmiddels bekende witte Eye-gebouw aan het IJ. Vanwege de economische crisis werd de bouw uitgesteld. Gant en Roumen zijn opgelucht: 'We hoeven ons straks niet meer te schamen als we gasten ontvangen!'

undefined

Meer over