In de modebowlingshirts

Niet voor op de bowlingbaan, maar voor in het dagelijks leven

Van links af: de lente-zomercollecties 2020 van Fendi, Dolce & Gabbana, DSquared, Iceberg, Jordanluca, Valentino, Charles Jeffrey Loverboy Beeld Imaxtree
Van links af: de lente-zomercollecties 2020 van Fendi, Dolce & Gabbana, DSquared, Iceberg, Jordanluca, Valentino, Charles Jeffrey LoverboyBeeld Imaxtree

Een hippe vent doet als The Dude en kiest dit voorjaar een bowlingshirt, aldus Cécile Narinx, die wekelijks over een modeverschijnsel schrijft.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een zogeheten bowlingshirt: een overhemd van rechte en welhaast vierkante snit, korte mouwen en een platliggende, redelijk wijd openstaande kraag die in veel gevallen ook nog eens anders gekleurd is of afwijkende biezen heeft. Een bijzonder populaire dracht in het blues-, ska- en rockabillycircuit, en soms ook in het sleazy oudemannencircuit. Dit type shirt, u had al zo’n vermoeden, is gemodelleerd naar het shirt zoals dat vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw gedragen werd op de bowlingbaan. Op die banen heeft dat shirt meestal een tweekleurig streeppatroon, een naam, logo of grafisch gebbetje op de borst en een borstzakje, maar op de catwalk voor komende zomer waren het bloemen en bladeren en zelfs hartjes die erop prijkten – welbeschouwd waren het dus een soort liefdesbaby’s van het hawaïshirt en de bowlingbloes.

Hoe gaan wij het dragen?

Gewoon, lekker nonchalant en met niet te veel overige toeters en bellen. Als het shirt al alle aandacht trekt, kan de rest wat rustiger blijven en is een effen broek met daaronder sneakers, brogues of laarzen de beste optie – mits de look in de vrije tijd wordt gedragen. De ware fiftiesfan trekt er natuurlijk een ongewassen donkere denim bij aan met turnups – de kenmerkende look van collega John Schoorl, die het aan de bovenzijde nog aftopt met bakkebaarden. Het shirt hoort vierkant, hou het ruim, maar draag het onder géén voorwaarde ingestopt in een oversized bermuda met zakken – om de bejaardetoeristenlook te vermijden.

Valkuilen vermijden doe je zo

Charlie Sheen als Charlie Harper uit de komedieserie Two and a half men: té preppy. Beeld CBS via Getty Images
Charlie Sheen als Charlie Harper uit de komedieserie Two and a half men: té preppy.Beeld CBS via Getty Images

Bij het dragen van een bowlingshirt moeten er een aantal valkuilen en misverstanden worden omzeild. Allereerst: een dartshirt is geen bowlingshirt, al had Phil Taylor best een paar aardige tops in zijn collectie. Ten tweede is er de levensgevaarlijke, al te Amerikaanse preppy valkuil, zoals die waarin Charlie Sheens horkerige karakter Charlie Harper uit de comedyserie Two and a half men vastzat, compleet met een beige bermuda, witte sokken en poepbruine suède loafers. Wie het zo draagt maakt het bowlingshirt niet cool maar kak.

Een bekend mens

The Dude, het legendarische karakter van Jeff Bridges uit The Big Lebowski  Beeld Alamy Stock Photo
The Dude, het legendarische karakter van Jeff Bridges uit The Big LebowskiBeeld Alamy Stock Photo

Laat het maar aan The Dude (het legendarische karakter van Jeff Bridges uit The Big Lebowski van de gebroeders Coen) over om het bowlingshirt rock-’n-roll te maken. Nu draagt The Dude het shirt (van Ripple Junction) ook daadwerkelijk op de bowlingbaan, maar verder is er niks braaf aan zijn look. Ligt het aan de baard, het lange haar, de geruite short eronder? Misschien, maar waarmee hij stijltechnisch nog de meeste punten scoort is de open boord. Doe als The Dude en laat de bovenste knoopjes vooral open.

Meer over