PostuumAndy Gill (1956-2020)

Niemand speelde in de jaren zeventig gitaar als Andy Gill

Andy Gill tijdens een optreden van de Gang of Four, in 2011. Achter hem zanger Jon King. Beeld AP
Andy Gill tijdens een optreden van de Gang of Four, in 2011. Achter hem zanger Jon King.Beeld AP

Gitarist Andy Gill is zaterdag na een kort ziekbed overleden. Hij maakte onderdeel uit van de legendarische Britse punkband Gang of Four. Gill werd 64 jaar.

Gijsbert Kamer

Wanneer in een poprecensie gerept wordt over hoekige, krassende gitaarriffs, gaat het negen van de tien keer over een gitarist wiens spel schatplichtig is aan dat van de zaterdag overleden Britse Andy Gill.

Zijn krakende dissonanten domineerden het legendarisch geworden debuutalbum Entertainment! (1979) van de mede door Gill opgerichte Gang of Four uit Leeds. Liedjes als I Found That Essence Rare en At Home He’s A Tourist met Gill op gitaar en Jon King als zanger werden post-punk klassiekers, omdat Gang of Four als een van de eerste bands van hun generatie de woede en het protestgeluid van de punk koppelde aan dansbare funkritmes.

Zelf noemde Gill de muziek van Gang of Four geen punk. Hij was net zo beïnvloed door Motown-soul en James Brown-funk, en dat kon je terughoren in zijn gitaarspel.

Niemand speelde eind jaren zeventig gitaar zoals hij. Agressief en toch licht van toon en kleur. Zijn spel zou van grote invloed zijn op het geluid van bands als Killing Joke, The Fall, Therapy? en, uit Nederland, The Ex. Volgens Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers was Gang of Four de belangrijkste invloed voor zijn band. Niet voor niets nodigden de Peppers Gill in 1984 uit om hun debuutalbum te produceren.

Gang of Four had toen zijn beste tijd gehad. De drie albums die ze na het baanbrekende debuut uitbrachten kregen een toegankelijker funk-geluid maar hoewel singles als To Hell With Poverty (1981) en I Love A Man In A Uniform sterk genoeg waren bleven de hits uit.

Begin deze eeuw raakte het door Gang of Four mede-ontworpen punkfunk geluid door bands als Bloc Party, Futureheads en Franz Ferdinand in Europa, en LCD Soundsystem en The Rapture in de Verenigde Staten opnieuw in de mode. Gill produceerde Futureheads en riep zanger Jon King en bassist Dave Allen er weer bij voor een reünie-album en -tournee.

Gill is daarna Gang of Four in wisselende bezettingen blijven leiden, en werkte aan een nieuw album totdat hij zaterdag, naar verluidt aan een longontsteking, in Londen overleed.

Meer over