REPORTAGE

Neusje van de zalm in tien jaar Beeldende Kunst Prijs

Van status nul naar beken-de kunstprijs: het Stedelijk Museum Schiedam toont de winnaars van de afgelopen tien jaar.

Sacha Bronwasser
Femmy Otten, 'Zt', 2014. Beeld Gert Jan van Rooi
Femmy Otten, 'Zt', 2014.Beeld Gert Jan van Rooi

Mooi toeval, dat kunstenaar Marcel van Eeden rondloopt in het Stedelijk Museum Schiedam. Op de tweede verdieping verrijst OOGST, een overzicht van tien jaar Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Nieuw werk van oud-winnaars en publieksfavorieten wordt er geïnstalleerd. En laat Van Eeden nu ooit in de allereerste jury hebben plaatsgenomen, in 2006.

De prijs was een beginneling, status nul. Hij is onder de indruk: 'Wat is die prijs gegroeid zeg. Wat, stond het toen ook al uitgebreid in de krant? En kwam het op televisie? We hadden die schrijfster als voorzitter, Nelleke Noordervliet'.

Het is de prijs in een notedop: een kunstprijs, nu een van de bekendste van Nederland, die jaarlijks vijf genomineerden in de schijnwerpers zet; op de krantenpagina's, in het museum en op televisie, met een live-uitreiking door een bekende culturele Nederlander. Het gaf de jonge hedendaagse kunst meer zichtbaarheid en een klein randje glamour. Vandaag opent de kunstcoryfee en presentator Hanneke Groenteman, dit jaar juryvoorzitter, zowel editie 2016 als OOGST.

Bram de Jonge is als eerste klaar met het installeren van zijn bijdrage: een sculptuur van stalen profielen, met enkele ingelegde mosselen. Blauw glanzen de schelpen in het staal. Precies die combinatie van minimalisme en gevoeligheid deed hem in 2015 winnen.

Schuin tegenover zijn werk hangt ragfijn geweven doek van goudkleurig draad, overeenkomend met de hoeveelheid goud die in een standaard goudstaaf zit - een werk van Sarah van Sonsbeeck, publieksfavoriet in 2012. Tussen die twee poëtische werken draait de gewelddadige animatie Wrong House van de winnares van 2012, Tala Madani.

De van oorsprong Iraanse kunstenaar, die in Nederland studeerde, was ten tijde van de prijs al op weg naar een internationale carrière. De Vlaming Bram De Jonghe daarentegen, was in 2015 net in Nederland gaan wonen en werken en kon zijn geluk niet op. 'Het heeft me zo'n vliegende start gegeven' zegt hij. Zijn expositieagenda zit nu tot en met 2018 vol. Hij is vereerd te exposeren naast Guido van der Werve, winnaar uit 2007 en nu een wereldster.

Het Stedelijk Museum Schiedam stapte in 2010 in de prijs, tot dan toe een samenwerking tussen de Volkskrant en de televisie (eerst NTR, sinds 2015 Avrotros). Conservator Wilma Sütö opperde de genomineerden voortaan een expositie in Schiedam te geven, zodat ze maximaal van de zichtbaarheid konden profiteren.

In het museum is nu ook een historische 'hangout' ingericht, waar alle artikelen en filmpjes teruggekeken kunnen worden. Het neusje van de zalm van de Nederlandse kunst trekt voorbij (Femmy Otten, Floris Kaayk, Ahmet Ögüt, Zoro Feigl) en blijkt - uiteraard -een eclectisch geheel. Een nieuw tekstwerk met glas en spiegels van Navid Nuur (winnaar 2010) ontroert conservator Wilma Sütö het meest, zegt ze. It's no crime to tickle time verschijnt daar na goed kijken. Hoe zou dat gaan, de tijd kietelen? Tien jaar zijn zo voorbij.

OOGST - Tien jaar de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 22 jan. 2017

Meer over