NieuwsEmmy-nominaties

Netflix haalt meeste nominaties binnen, maar is toch niet de grote Emmy-favoriet

HBO doet een stapje terug, vooral omdat de grote successen Game of Thrones en Veep zijn gestopt.

Mark Moorman
De grote kanshebber Watchmen (van HBO). Beeld
De grote kanshebber Watchmen (van HBO).

Netflix heeft dit jaar weliswaar met ruime voorsprong de meeste nominaties binnen­gehaald voor de Emmy’s – de belangrijkste Amerikaanse televisieonderscheiding – maar het zijn de series bij de concurrenten die de grootste kans op de meeste prijzen hebben. Netflix haalde in totaal het recordaantal van 160 nominaties; dat record stond op naam van HBO, dat vorig jaar 137 nominaties ontving.

Maar het was Watchmen van HBO, een serie van Damon Lindelof, de man achter Lost en The Leftovers, dat met in totaal 26 nominaties, waaronder voor hoofdrolspeler Regina King, de meeste Emmy-nominaties binnenhaalde. De serie is gebaseerd op een stripreeks en werd eerder verfilmd. In handen van Lindelof werd het een buitengewoon vindingrijke serie over de superheldencultus en de moderne geschiedenis van racisme in de Verenigde Staten. Opmerkelijk genoeg liet Lindelof weten dat het bij de negen delen van dit ene seizoen zou blijven; HBO legde zich daarbij neer.

De vele nominaties voor Netflix, dat door de coronacrisis met een sterke groeispurt bezig is, zijn verspreid over 52 programma’s, wat nog maar eens aangeeft dat de streaminggigant in relatief korte tijd en dankzij gigantische investeringen de belangrijkste producent is geworden. Toptitels van Netflix: The Crown (13 nominaties), Hollywood (12 nominaties), Stranger Things (8 nominaties), Unorthodox (8 nominaties) en Cheer (zes nominaties).

Het derde seizoen van comedyserie The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime) haalde 20 nominaties en Succession (HBO), in deze krant vorig jaar tot serie van het jaar uitgeroepen, en Ozark (Netflix) volgden met 18 nominaties.

HBO haalde dit jaar in totaal 107 nominaties, ook omdat voormalige Emmy-favorieten als Game of Thrones en Veep zijn gestopt en dus niet in de race waren. Bij de nieuwe streamingdiensten haalde The Morning Show van Apple TV een aantal belangrijke acteernominaties, waaronder voor Jennifer Aniston en Steve Carrell. Verrassende nieuwkomer was The Mandalorian, de Star Wars-televisieserie van Jon Favreau, waarmee Disney zijn eigen streamingdienst aftrapte: de Star Wars-serie haalde 15 nominaties.

De drie belangrijkste categorieën zijn ‘beste drama‘, ‘beste comedy‘ en ‘beste kortlopende of miniserie’. In de dramacataegorie neemt Succession het op tegen The Mandalorian, Ozark, Better Call Saul, The Crown, The Handmaid‘s Tale, Killing Eve en Stranger Things. Watchmen is terug te vinden bij ‘beste miniserie‘, waar het gezelschap heeft van Little Fires Everywhere, Mrs. America, Unbelievable en Unorthodox.

De Emmy's worden op zondag 20 september uitgereikt.

Meer over