BoekentipsSignalementen

Net verschenen titels: Adviezen van Chazia Mourali, een Koreaanse roman en vogelboeken

Adviezen van Chazia Mourali voor patiënten en mantelzorgers, een Koreaanse roman, boeken over de kievit en andere vogels, faxen van Nicolien Mizee en een IJslandse reisgids.

Redactie

De recente geschiedenis van Korea is niet alleen een thema in de succesvolle roman Pachinko van Min Jin Lee (Zuid-Korea, 1968). Ook in de roman De grote thuiskomst van Anna Kim (Zuid-Korea, 1977), die op haar tweede met haar gezin naar Duitsland kwam, draait het om het sinds 1948 in twee staten gesplitste land. Yunho (78) heeft in de jaren zestig met zijn geliefde Eve en zijn beste vriend Johnny moeten vluchten naar Japan. De Koude Oorlog in Korea (die nog altijd niet beëindigd is), de kracht van een verzengende liefde, en de muziek van Billie Holiday doortrekken het verhaal dat in de oorspronkelijke Duitse versie vorig jaar een goede pers kreeg, en nu is vertaald door Goverdien Hauth-Grubben.

Anna Kim. Signatuur. €24,99 Beeld
Anna Kim. Signatuur. €24,99

Niet alleen in de jaren 1994-1997 stuurde Nicolien Mizee (1965) bijna dagelijks faxen aan docent scenarioschrijven Ger Beukenkamp (1946), die evenwel nooit antwoordde. Op de bundeling van die geestige en persoonlijke faxen in De kennismaking (2017) volgt De porseleinkast, waarin de faxen aan Ger uit de jaren 1997-1998 zijn verzameld. Nadat ze hem in een café heeft horen zeggen dat hij geen proza kan schrijven, reageert ze die avond met: ‘Hoe zit dat Ger, ben je te intelligent om proza te schrijven? Misschien moet je het plot anders maar eens aan mij vertellen. Ik ben erg goed in jou (…) Als ik niks van je hoor, regel ik wel weer wat tussendoor, maar ik zou het ook leuk vinden als je iets van je liet horen.’

Nicolien Mizee. Van Oorschot. €24,99 Beeld
Nicolien Mizee. Van Oorschot. €24,99Beeld

De ontdekker van thrillerschrijver ­Arnaldur Indridason voor Nederland, Alexander Schwarz (1964), is ook reisboekenauteur. In Reykjavik schreef hij de literaire reisgids Het IJsland van Indridason. De spannende reeks rond rechercheur ­Erlendur Sveinsson bevat ook veel verwijzingen naar de IJslandse cultuur en ­geschiedenis, en stelt maatschappelijke vraagstukken aan de orde. Met foto’s van het onvermijdelijke noorderlicht, van de Blue Lagoon, maar ook het kerkje waar in Noorderzon een moordzaak wordt opgelost.

Alexander Schwarz. Q. €18,50 Beeld
Alexander Schwarz. Q. €18,50

De kievit is altijd een schatje geweest, dat zie je duidelijk in de tekening van Jean Dulieu uit 1948, waarop Paulus de Boskabouter staat afgebeeld te midden van een kluitje verdwaalde kieviten. ‘Wie kende in die tijd halverwege de twintigste eeuw de kievit niet?’, schrijft kievitbeschermer Sake P. Roodbergen in het voorwoord van De kievit. Een icoon voor ons land, noemt hij de weidevogel met het leuke kuifje, en een belangrijke speler in de geschiedenis van de natuur- en weidevogelbescherming, vanwege al die mallotige eieren­rapers. Ze worden bedankt: ‘Op dit moment beleven we de neergang van de kievit als broedvogel. De belangrijkste oorzaak is dat de kievit zich terugtrekt, simpelweg van het toneel in het decor stapt. Hij kan de ontwikkelingen in de groene ruimte gewoon niet langer bijbenen.’

Sake P. Roodbergen. Atlas Contact. €21,99 Beeld
Sake P. Roodbergen. Atlas Contact. €21,99Beeld

Over vogels gesproken: ‘Als vogelaar ben je altijd aan het leren’, schrijft Camilla Dreef in Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie, een ‘boek vol vogelverhalen’. Wat de ‘ambassadeur van Vogelbescherming Nederland’ in de afgelopen paar jaar leerde, beschrijft ze in een boek voor jeugdigen, maar ook leesbaar voor grote mensen. In licht persoonlijk getinte verhalen gaat het over paalzitters, dwaalgasten en nestvlieders. Over roerdompen, klauwieren en houtduiven, vogels waarmee Dreef in haar leven en werk te maken kreeg. Mooi vormgegeven, met aanstekelijke illustraties van Liset Celie.

Camilla Dreef. Nieuwezijds. €18,95 Beeld
Camilla Dreef. Nieuwezijds. €18,95Beeld

Ze zou 90 worden, ze zou haar kleindochter volwassen zien worden, maar vijftien jaar na de diagnose borstkanker bleek de moeder van journalist Chazia Mourali uitzaaiingen te hebben in de lever. ‘Foute boel’, concludeerde ze zelf. Over wat er daarna gebeurde, schreef Mourali Het einde voor beginners, het laatste hoofdstuk van haar moeders leven, waarin alles verandert en de aarde doordraait alsof er niets is gebeurd. Een oeroud verhaal, erkent ze, maar de praktische adviezen voor patiënten en mantelzorgers, onder de kop ‘Als ik een tweede kans kreeg’, tillen haar boek boven het individuele verhaal uit.

Chazia Mourali. Spectrum. €18,95 Beeld
Chazia Mourali. Spectrum. €18,95Beeld
Meer over