NERGENS ECHT GESLAAGD

**..

My Super

Ex-Girlfriend

Regie Ivan Reitman.Met Luke Wilson, Uma Thurman.In 50 zalen.

Het idee is beter dan de film. Een man maakt het uit met zijn vriendin, die naast haar werk in een galerie een dubbelleven heeft als superheldin G-girl. Met haar bijzondere machten maakt ze hem vervolgens het leven zuur.

Dat is de basis van My Super Ex-girlfriend van Ivan Reitman, die vooral bekend is door Ghostbusters. Net als in die hit maakt hij ook hier gebruik van het contrast tussen het alledaagse en het bovennatuurlijke.

Wanneer architect Matt – nerveus gespeeld door Luke Wilson – en Jenny – de nog iets neurotischer Uma Thurman – tijdens hun eerste afspraakje horen dat er in de stad een brand is uitgebroken, meldt zij dat ze even naar het toilet moet. Waarna ze zich omkleedt tot G-girl, wegvliegt, het vuur dooft, en zich even later weer als Jenny meldt bij het tafeltje waar haar hij de gebeurtenissen via de telefoon volgde.

Dat geheime dubbelleven is vaak de essentie van de persoonlijkheden van superhelden – denk aan Batman, Spiderman of Superman. Alleen wordt aan dit aspect in deze film niet bijzonder veel aandacht besteed. Dat zij G-girl is, onthult Jenny al heel snel aan haar nieuwe vriendje, zoals ze zich ook in andere opzichten volledig in de relatie gooit.

Een toewijding die hem op de vlucht doet slaan, waarna de film zich kan richten op het basisidee: de boosaardige ex die in staat is auto's de ruimte in te slingeren, plafonds te doorboren, en zo snel te bewegen dat ze onzichtbaar is wanneer ze iemands kleren afrukt.

My Super Ex Girlfriend is een film die helemaal is gebaseerd op een enkel komisch uitgangspunt. Maar ondanks de vele aardige én flauwe manieren waarop dat in de komedie wordt uitgewerkt, levert het nergens de echt geslaagde grap op die erin leek te zitten. DS

Meer over