Nerderig

In navolging van Batman (zie hieronder) koos Columbia ook een jonge, eigenzinnige regisseur, die tot dan vooral naam had gemaakt met horrorfilms....

Bart Koetsenruijter

Maar dat is allemaal standaard. Bijzonder is Spider-man omdat de held, zoals in een recensie werd geschreven, de ultieme postmoderne superheld is: een winnaar met de uitstraling van een loser. Dat verklaart de casting van de nerderige Tobey Maguire, die in de scènes met de brutale, doortastende Kirsten Dunst voor de feitelijke hoogtepunten van de film zorgt.

Spider-man (Sam Raimi, 2002).

Veronica, 20.30 uur.

Batman
(Tim Burton, 1989) De keuze van filmstudio Warner voor de net 30-jarige Tim Burton was risicovol, maar pakte goed uit. Batman werd een succes én een goede film, waarin Burton van Gothic City een apocalyptisch donkere stad maakte en van Batman (Michael Keaton) een onbegrepen buitenstaander.

Veronica, 22.55 uur.

Barbe bleue
(Catherine Breillat, 2009) De Franse schandaalcineast, die provoceert met haar films over seksualiteit, koos het sprookje over Blauwbaard om een hoofdstuk toe te voegen aan haar intrigerende werk, dat in Nederland maar mondjesmaat te zien is. Om die reden moeten we de Duitse nasynchronisatie een keer voor lief nemen.

Arte, 23.00 uur.

CINEMA.NL/TV

Voor een volledig overzicht van alle films.

Meer over