Nederlandse filmeconomie profiteert van extra overheidsgeld

De filmstimuleringsmaatregel die de regering in 2014 invoerde, heeft geleid tot meer bestedingen en lokt internationale speelfilms naar Nederland.

George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt in Amsterdam tijdens de opnamen voor Ocean's Twelve (2004). Beeld
George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt in Amsterdam tijdens de opnamen voor Ocean's Twelve (2004).Beeld

De Nederlandse filmeconomie profiteert aantoonbaar van de in 2014 ingevoerde stimuleringsmaatregel van de overheid. Het zogenoemde cash rebate-systeem, waarbij producenten direct een percentage (30 procent) terugkrijgen van filmbestedingen in Nederland, leverde tussen juli 2014 en december 2015 in totaal 139,2 miljoen euro op aan uitgaven.

Pas nadat de alarmklok was geluid en diverse Nederlandse filmbedrijven waren uitgeweken naar het buitenland, besloot de regering in te stemmen met een motie van D66 en de PvdA voor extra stimulering om de eigen filmindustrie weer concurrerend te maken met omringende landen.

Speelfilmproducties naar Nederland

Gemeten over de eerste anderhalf jaar leidde elke overheidseuro tot 4,83 euro aan bestedingen. Dat constateert een onafhankelijk onderzoekbureau nu in opdracht van het Filmfonds, dat de stimuleringsregeling beheert en uitvoert.

Er komen ook weer grote internationale speelfilmproducties naar Nederland, vooral deze zomer. Naast de opnamen voor het oorlogsepos Dunkirk van Christopher Nolan, op het IJsselmeer, vinden de komende maand in Amsterdam opnamen plaats van The Hitman's Bodyguard, een actiethriller met Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson en Salma Hayek. En Rotterdam huisvest Le fidèle, een misdaaddrama van de Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop, The Drop), met acteurs Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos.

Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp benadrukt dat bij al deze internationale films ook Nederlandse crew en cast worden ingezet. En behalve voor opnamen weten buitenlandse producenten Nederland ook sneller te vinden voor postproductie: montage, geluids- en visuele effecten. 'Zo heeft de stimulering ook duurzaam effect', zegt Boonekamp. 'Je wordt een sterker filmland.'

'Als die Nolan schijt, stinkt het ook. Toch?'

De gelauwerde regisseur Christopher Nolan neemt zijn nieuwe film, het oorlogsspektakel Dunkirk, ten dele op in Urk. Dat leest u goed: Urk. De Volkskrant zocht uit waarom. (+)

Cash rebate

De aantrekkingskracht ligt niet enkel in de financiële bijdrage van maximaal een miljoen euro per bioscoopfilm. 'Je moet ook kwaliteit leveren en uitleggen wat je hier allemaal voor dat bedrag kunt doen, anders komen ze niet. De film commissioner, die als liaison werkt tussen buitenlandse producenten en de Nederlandse creatieve industrie, heeft daarin een cruciale rol.'

Boonekamp zou graag zien dat de cash rebate-regeling, die nu enkel wordt ingezet voor speelfilms, documentaires en animatie, ook toegankelijk wordt voor producenten van kwaliteits-tv-drama.

Doreen Boonekamp. Beeld anp
Doreen Boonekamp.Beeld anp

'Andere Europese landen doen dat al en hebben hiervoor extra budget vrijgemaakt. Het ligt ook voor de hand, gezien de ontwikkelingen in de markt.' Zodat een serie als Homeland ook eens naar Nederland komt?

'Dat is het idee, ja.'

Meer over