Nederlandse film maakt kans op Gouden Palm

Voor het eerst in bijna veertig jaar maakt een Nederlandse film kans op de prestigieuze Gouden Palm, de hoogste onderscheiding die het Filmfestival van Cannes uitreikt. Borgman van Alex van Warmerdam is opgenomen in de competitie, maakte directeur Thierry Fremaux donderdagochtend bekend tijdens een persconferentie in Parijs.

Alex van Warmerdam Beeld anp
Alex van WarmerdamBeeld anp

Borgman is de achtste film van Alex van Warmerdam. Het is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven. De laatste keer dat een Nederlandse film in de competitie van Cannes draaide was in 1975.

Producent (en broer) Marc van Warmerdam reageerde donderdag zeer blij op het bericht. 'Toen ik in een heel vroeg stadium de eerste screening zag, dacht ik al: als we ooit een kans maken, dan is het met deze film.'

Actrice Hadewych Minis die in de film speelt twittert: 'Ik kan het bijna niet geloven. We gaan naar Cannes! Ben zo blij en trots. Lang leve Alex van Warmerdam.'

Roman Polanski
De film van Van Warmerdam moet het opnemen tegen 17 andere films waaronder die van Steven Soderbergh (Behind the Candelabra), Roman Polanski (La Venus à la fourrure) en François Ozon (Jeune et Jolie). Ook de nieuwste film van de Amerikaanse broers Ethan en Joel Coen maakt kans op de Gouden Palm.

Vorig jaar ging de hoogste onderscheiding van het festival naar de veelgeprezen film Amour van de Oostenrijker Michael Haneke. Die film over een ouder echtpaar, waarvan de vrouw door een herseninfarct wordt getroffen, kreeg in februari de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Het festival begint op 15 mei en duurt tot en met 26 mei.

Meer over