Nederlandse donorwerving vestigt wereldrecord

De grote donorwervingsactie tijdens de donorweek heeft gisteren direct een recordaantal aanmeldingen opgeleverd. Volgens een zegsvrouw wisten de bekende Nederlanders die zich inzetten voor de actie tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds 1200 directe registraties binnen te halen.

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het record stond op naam van een universiteit in Utah, die in juli 2010 tijdens een actie binnen 8 uur tijd 765 nieuwe donoren wist te werven. Dit record staat volgens de woordvoerster ook in het Guiness Book of Records, wat zou betekenen dat de Nederlandse campagne een nieuw wereldrecord heeft gevestigd.

Bekend Nederland

BN'ers zoals Eva van de Wijdeven, Tygo Gernandt, Giel Beelen en Henk Schiffmacher wisten gisteren in totaal 7000 mensen digitaal of met pen een donorformulier in te laten vullen. Negen van de tien mensen meldden zich aan als orgaandonor; 10 procent vulde in niet zijn of haar organen af te willen staan na het overlijden.

De grote donorwervingsactie ging vanochtend van start op de redactie van Nu.nl en duurt nog een hele week. Doel is zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken om zich te laten registreren als orgaandonor.

'Donorstad'
Door het hele land vinden de komende week nog talloze evenementen plaats die donorregistratie onder de aandacht van mensen moet brengen. Zo profileert Breda zich donderdag als 'grote donorstad' van Nederland en wordt vrijdag een officieel donormonument onthuld.

Op dit moment staan 3,1 miljoen Nederlanders geregistreerd als donor. Desondanks zijn vorig jaar in Nederland 140 mensen overleden omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen. De gemiddelde wachttijd voor een nier is 4,5 jaar. Voor andere organen is dat gemiddeld 1 jaar.

Meer over