NieuwsKlassieke muziek

Nederlandse componist Joël Bons wint ‘Nobelprijs van de muziek’

Portret van Componist Joel Bons. Beeld Rink Hof / Hollandse Hoogte
Portret van Componist Joel Bons.Beeld Rink Hof / Hollandse Hoogte

De Nederlandse componist Joël Bons (65) wint de Grawemeyer Award for Music Composition. Hij krijgt de prestigieuze Amerikaanse prijs voor zijn compositie Nomaden uit 2016. Na Louis Andriessen (2011) en Michel van der Aa (2013) is Bons de derde Nederlander die de onderscheiding in de wacht sleept. Tot de eerdere winnaars behoren beroemdheden als Kaija Saariaho en Pierre Boulez. Vanwege het geldbedrag, 100 duizend dollar, wordt de Grawemeyer Award wel omschreven als de Nobelprijs voor muziek.

Bons schreef het winnende stuk Nomaden voor de Franse cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. In deze groep werken muzikanten uit Azië, het Midden-Oosten en Europa samen, op instrumenten als duduk en kemenche. Na de première gaf de Volkskrant vijf sterren. Recensent Frits van der Waa hoorde ‘verbazingwekkende combinaties’, zoals een westers strijkkwartet met een Chinese erhu (viool). ‘De trefzekerheid van Bons’ visioen en het fenomenale spel van de musici maken Nomaden tot een belevenis van de eerste orde’.

Bons studeerde bij Franco Donatoni en Brian Ferneyhough. Hij begon zijn muzikale loopbaan als popfan. Pas op het conservatorium ontdekte hij het klassieke repertoire. Sinds de oprichting in 1980 is Bons artistiek leider van het Nieuw Ensemble, een groep die is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Het Prins Bernhard Fonds bekroonde hem eerder vanwege zijn ‘avontuurlijke en speelse programmering’.

Lange tijd kwam Bons amper toe aan componeren. Zijn zelfkritiek, bekende hij in een interview, won te vaak van zijn intuïtie. ‘Iemand zei terecht: Joël, als er een plantje ontkiemt druk jij het meteen de kop in, voordat je weet of het een krokus wordt of een roos. Tegenwoordig durf ik meer op mijn verbeelding te vertrouwen.’

Als componist is Joël Bons bezig aan een tweede, vruchtbare fase. Of hij ervan kan leven? ‘Volgende vraag’, antwoordde hij eerder dit jaar. ‘Ik componeer omdat ik het niet kan laten. Al hoop ik er nog eens steenrijk mee te worden.’ In april 2019 neemt Bons de Grawemeyer Award in ontvangst.

Meer over