NIEUWS

Nederlands Fotomuseum koopt iconische foto’s van Dana Lixenberg

Het Nederlands Fotomuseum heeft iconische foto’s van Dana Lixenberg gekocht. Onder meer portretten van de neergeschoten rappers Tupac Shakur en The Notorious B.I.G. zullen in het museum te zien gaan zijn. Daarnaast kocht het museum werk van Laurence Aëgerter, Marwan Bassiouni, Sara Blokland en Henk Wildschut.

Tupac Shakur (1993) en Christopher Wallace (Biggie, 1996) gefotografeerd door Dana Lixenberg. Beeld Dana Lixenberg/ GRIMM Amsterdam
Tupac Shakur (1993) en Christopher Wallace (Biggie, 1996) gefotografeerd door Dana Lixenberg.Beeld Dana Lixenberg/ GRIMM Amsterdam

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft werk aangekocht van vijf hedendaagse makers. Werk van Laurence Aëgerter, Marwan Bassiouni en Sara Blokland wordt binnengehaald uit de Bijdrage Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds. Giften van de Foto­museum Collectors Council ­maken het mogelijk dat werk van Henk Wildschut en Dana Lixenberg kan worden toegevoegd aan de collectie.

Van Lixenberg zijn haar klassieke portretten van rappers Tupac Shakur uit 1993 en The Notorious B.I.G., alias Biggie uit 1994 aangekocht, die ze voor het toen net opgerichte Amerikaanse blad Vibe maakte. Een paar jaar later zouden zowel Tupac Shakur als Biggie worden vermoord. De portretten van Lixenberg gingen een eigen ­leven ­leiden als muurschilderingen en T-shirts. Bij de aankoop zitten ook nummers van Vibe waarin de oorspronkelijke reportages stonden.

Vibe was ook het blad dat foto’s uit haar langlopende Imperial Courts-project publiceerde, portretten van bewoners van een woonproject in de wijk Watts in Los Angeles.

Van Henk Wildschut is werk uit de serie Rooted aangekocht. Na de spraakmakende fotoseries en gelijknamige publicaties Shelter en Ville de Calais legde Wildschut in vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Tunesië vast hoe zelfs in een geïmproviseerd tentenkamp pogingen worden gedaan om tuintjes aan te leggen, op zoek naar een nieuwe vorm van huiselijkheid. Uit de serie Rooted zijn 27 afdrukken aangekocht, die volgens het Nederlands Fotomuseum goed aansluiten bij werk van Ad van Denderen en Ata Kandó, dat eveneens in de collectie is opgenomen.

Getty Museum

Het Fotomuseum Collectors Council, bestaande uit een groep particu­lieren, is in 2019 opgericht naar voorbeeld van het Photographs Council van het J. Paul Getty Museum in ­Malibu, nabij Los Angeles.

Fotograaf Marwan Bassiouni maakte furore met zijn serie New Dutch Views, waarin hij oer-Hollandse uitzichten uit ramen van moskeeën fotografeerde. Naast deze serie heeft het museum ook zijn serie Prayer Rug Selfies gekocht, een serie van honderd ‘selfies’ waarop een reisgebedskleed op uiteenlopende locaties te zien is.

Binnenkort opent het Nederlands Fotomuseum de eregalerij van de ­Nederlandse fotografie, waarin 99 foto’s met ‘iconische waarde’ voor de Nederlandse fotogeschiedenis te zien zijn, van 1841 tot nu.

Meer over