NieuwsGouden kalveren

Nederlands Film Festival: Buladó beste film, Kapsalon Romy meeste Kalveren

Een verrassende ontknoping op het Gouden Kalverengala.

Bor Beekman
Everon Jackson Hooi en Tiara Richards op de rode loper voorafgaand aan de openingsfilm Bulado tijdens Nederlands Film Festival (NFF). Beeld ANP
Everon Jackson Hooi en Tiara Richards op de rode loper voorafgaand aan de openingsfilm Bulado tijdens Nederlands Film Festival (NFF).Beeld ANP

Het Curaçaose gezinsdrama Buladó is vrijdagavond bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film op het slotgala van het Nederlands Film Festival. De film van regisseur Eché Janga, die voor een deel is gebaseerd op een eeuwenoude mythe van de tot slaafgemaakte oorspronkelijke bewoners van de Antillen, speelt zich af in het woeste en dunbevolkte Bandabou, de ‘onderzijde’ van Curaçao, waar een spirituele opa en nuchtere vader sterk van mening verschillen over de opvoeding van hun (klein)dochter.

Alhoewel het deze week in de reguliere bioscopen uitgebrachte, sterk geacteerde en fraai gevisualiseerde Buladó alom waardering oogstte onder de critici, was de keuze van de stemmers van de Dutch Academy For Film (DAFF) toch een verrassende ontknoping van de gala-avond. Anders dan de overige vier voor beste film genomineerde titels –Bumperkleef, De beentjes van Sint-Hildegard, Mi vida en Kapsalon Romy – dong Buladó in geen enkele andere categorie mee.

Oma met dementie

Tot dat laatste Kalf gingen veruit de meeste prijzen naar Kapsalon Romy, het jeugddrama van Mischa Kamp over de kantelende relatie tussen een kleinkind en haar oma met dementie. Kamp won het Kalf voor beste regie, schrijver en scenarist Tamara Bos voor beste scenario, hoofdrolspeler Beppie Melissen (oma) voor beste actrice, Noortje Herlaar beste vrouwelijke bijrol (als moeder).

Mischa Kamp won met Kapsalon Romy het Kalf voor beste regie. Beeld ANP
Mischa Kamp won met Kapsalon Romy het Kalf voor beste regie.Beeld ANP
Beppie Melissen, de oma in Kapsalon Romy, won het Kalf voor beste actrice. Beeld ANP
Beppie Melissen, de oma in Kapsalon Romy, won het Kalf voor beste actrice.Beeld ANP

De in Kapsalon Romy eveneens prachtig acterende 11-jarige hoofdrolspeler Vita Heijmen (als de dochter) was niet genomineerd. Dat lot deelde ze met Tiara Richards, de even oude en sterke hoofdrolspeler uit de winnende film Buladó.

Ware gedaanteverwisseling

Het Kalf voor beste acteur ging naar Shahine El-Hamus, die in De belofte van Pisa een ware gedaantewisseling ondergaat en overtuigend van jongetje tot man groeit. De romanverfilming van regisseur Norbert ter Hall naar het boek van Mano Bouzamour won tevens het Kalf voor beste filmmuziek. Beste mannelijke bijrol was voor Bilal Wahib als gebutste jongere in de roadmovie Paradise Drifters van Mees Peijnenburg.

Myrthe Mosterman won in de categorie beste camera voor het coming-of-age-turndrama Goud. Een historische bekroning: ze is de eerste Kalfwinnende cameravrouw.

De geheel uit bestaand historisch beeldmateriaal opgebouwde documentaire Ze noemen me Baboe die regisseur Sandra Beerends maakte over Indische kindermeisjes, won zowel het kalf voor beste documentaire als dat voor beste montage (Ruben van der Hammen).

Sectie televisie

Alhoewel Halina Reijn geen Kalveren won voor haar regiedebuut Instinct, de openingsfilm van het vórige Nederlands Film Festival en genomineerd in de categorieën scenario, beste acteur en actrice, was de filmmaker en actrice wel succesvol in de sectie televisie. De door Reijn en Carice van Houten geproduceerde en geacteerde nieuwe serie Red Light kreeg het Kalf voor beste televisiedrama én dat voor beste televisieactrice (Reijn zelf).

Halina Reijn won met de televisieserie Red Light twee Kalveren. Beeld ANP
Halina Reijn won met de televisieserie Red Light twee Kalveren.Beeld ANP

Ramsey Nasr won het Kalf voor beste televisieacteur voor het eveneens nieuwe televisiedrama I.M. van Michiel van Erp, waarin hij Ischa Meijer vertolkt.

Laatstekanstraject

Het Kalf voor beste korte documentaire werd gewonnen door Carrousel, waarvoor regisseur Marina Meijer een laatstekanstraject volgt voor jongens met meervoudige problemen. Als beste korte film werd See Me van Patty Stenger en Yvonne Kroese bekroond, een animatiefilm over een meisje dat op een feestje over het hoofd wordt gezien.

De prijs van de Nederlandse filmkritiek (KNF) werd uitgereikt aan Kom hier dat ik u kus, de verfilming van de bestseller van Griet Op De Beeck van het regieduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.

Vanwege de coronarestricties konden dit jaar enkel de genomineerden en de beeldjesuitreikers plaatsnemen in de Utrechtse Schouwburg.

Meer over