Update

Nederland voert per direct downloadverbod in na uitspraak Hof

Het is in Nederland vanaf nu verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden uit illegale bron, bijvoorbeeld via torrentsites en nieuwsgroepen. Dat stelt het kabinet in een reactie op een uitspraak van het Europees Hof. Niet alleen degene die het illegale materiaal online zet, maar ook degenen die het downloaden zijn voortaan strafbaar.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het Europese Hof oordeelde vanmorgen dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet deugt. Dat is een heffing op muziekdragers die is bedoeld om artiesten en andere rechthebbenden te compenseren voor het feit dat consumenten voor eigen gebruik kopieën mogen maken. Het downloaden van illegaal materiaal wordt in Nederland hetzelfde beschouwd als het kopiëren van een cd of dvd. Maar de rechter veegde met die argumentatie de vloer aan. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat het verbod per direct in gaat. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) stuurt binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer waarin hij reageert op het arrest van het Europees Hof.

Onder druk
Nederland is een van de weinige landen waar een dergelijk downloadverbod nog niet gold. De thuiskopieheffing staat al jaren onder druk en de uitspraak van het Hof komt niet als een verrassing. Begin dit jaar oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof al dat het toestaan van downloaden uit illegale bron niet te rechtvaardigen was. Doorgaans wordt zo'n advies opgevolgd.

De Europese uitspraak is het gevolg van een rechtszaak tegen de Stichting Thuiskopie, aangespannen door verschillende elektronicawinkels en -fabrikanten, waaronder Sony en Philips. Door de beslissing van het Hof kan de thuiskopieheffing hoogstwaarschijnlijk flink omlaag, of verdwijnt deze mogelijk helemaal. Sinds vorig jaar geldt die heffing niet alleen op cd's en dvd's, maar ook op andere beeld- en geluidsdragers zoals pc's, laptops, tablets, settop-boxen en audio-/videospelers.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Staatssecretaris Teeven heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT), die wordt voorgezeten door Marco Pastors, gevraagd om aan te geven welke thuiskopieheffingen nu passend zijn. Deze zomer wordt het advies verwacht, zo laat het ministerie weten. Vervolgens zal de staatssecretaris de algemene maatregel van bestuur waarin de thuiskopieheffingen zijn geregeld gaan aanpassen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.Beeld anp

Zeer teleurgesteld
De Consumentenbond laat in een reactie weten zeer teleurgesteld te zijn door het oordeel van de Europese rechter. 'Deze uitspraak criminaliseert consumenten', aldus woordvoerster Babs van der Staak. 'We zagen juist dat mensen die veel downloaden ook veel muziek en films kopen. Bovendien kun je zo'n verbod alleen maar handhaven door consumenten op grote schaal te monitoren, en daar zijn we op tegen. We hebben jarenlang tegen dit verbod gestreden, maar tegen dit arrest van het hof valt helaas niets meer te doen. Toch zullen we blijven lobbyen.'

De stichting Brein, die zich namens rechthebbenden inzet tegen auteursrechtinbreuk, laat weten niet achter individuele downloaders aan te zullen gaan. 'Het gaat Brein om de illegale handelaars, en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren', aldus directeur Tim Kuik in een verklaring.

Tim Kuik Beeld anp
Tim KuikBeeld anp
Meer over