Nederland Leest De grote zaal begonnen

DEN HAAG - In de openbare bibliotheek in Den Haag is vrijdagochtend de aftrap gegeven voor de vijfde editie van de nationale leescampagne Nederland Leest. Marlies Veldhuijzen van Zanten, de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nam het eerste exemplaar van het gratis boek De grote zaal van Jacoba van Velde in ontvangst.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

Deze herdruk van de roman uit 1953 wordt de komende vier weken gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheek. Het boek over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis verschijnt in een oplage 782.500 stuks.

In discussie
Nederland Leest is een initiatief van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Tijdens de campagne wordt iedereen uitgenodigd hetzelfde boek te lezen en er met elkaar over in discussie te gaan. Het boek van Jacoba van Velde (1903-1985) geeft volgens CPNB een 'ontluisterend beeld van de ouderenzorg in de jaren vijftig. Een actueel verhaal, zeker in het licht van het huidige klimaat van bezuinigingen in een vergrijzend Nederland.'

Veldhuijzen van Zanten is zelf afkomstig uit de ouderenzorg en voelt zich daarom verwant met De grote zaal. 'Dit boek beschrijft de wereld waar ik tot twee weken geleden in zat', zei de staatssecretaris. 'Het is zo goed geschreven dat ik het herken als de werkelijkheid. Maar het is ook herkenbaar voor iedereen die daar niet mee in aanraking is gekomen.'

Voordracht
Tijdens het landelijke startschot gaf Anne Wil Blankers een voorproefje van de voordracht van het boek waarmee ze de komende weken langs een aantal theaters gaat. Regisseur Mette Bouhuijs maakte een speciale bewerking van De grote zaal. Op 19 november staat de actrice met het stuk in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, waarmee ze de leescampagne tevens afsluit.

Omdat ouderenzorg een thema is van het boek dit jaar, is er ook een speciale grootlettereditie en een luisterboek van De grote zaal te leen bij de bibliotheek. Voor scholieren in de vierde klas van havo en vwo is een speciale schoolpocket uitgegeven. Daarnaast verschijnt er een blanco versie van de roman waarmee lezers worden opgeroepen zelf een omslag te ontwerpen.

Vorig jaar werd het boek Oeroeg van Hella Haasse gratis uitgedeeld. Het verscheen in een oplage van bijna een miljoen exemplaren.

undefined

Meer over