Nederland kan songfestivalhistorie schrijven

Met The Common Linnets en hun ingetogen duet Calm After The Storm dingt Nederland na jaren weer mee naar een podiumplaats op het Eurovisiesongfestival. Na Anouk in 2013 in het Zweedse Malmö staat Nederland voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale. In Kopenhagen kan Nederland zaterdag voor de vijfde maal songfestivalgeschiedenis schrijven.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Ons land heeft sinds het begin in 1956 vier keer gewonnen: in Frankfurt won Corry Brokken in 1957 de tweede editie met het nummer Net als toen. Teddy Scholten won in 1959 in Cannes met het lied 'n Beetje. Lenny Kuhr behaalde met De troubadour in 1969 een gedeelde eerste plaats. Teach-In won in 1975 in Stockholm met het legendarische Ding-a-dong.

Met deze vier klassiekers staat Nederland op de zesde plaats in de ranglijst van meest succesvolle Eurovisielanden. Ierland staat bovenaan met zeven overwinningen. Als Ilse DeLange en Waylon zaterdag winnen, komt Nederland in de ranglijst op gelijke voet met Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Slechtste resultaten
In 1962 en 1963 boekte Nederland de slechtste resultaten. De Spelbrekers en Annie Palmen behaalden met respectievelijk Katinka en Een speeldoos geen punten.

Nederland deed in 1985 en 1991 vrijwillig niet mee, omdat het Eurovisiesongfestival werd gehouden op 4 mei. In 1995 en 2002 mocht Nederland niet meedoen, omdat Willeke Alberti (Waar is de zon) en Michelle (Out On My Own) in de jaren daarvoor te weinig punten scoorden.

Halve finales
Sinds 2004 zijn er halve finales. Alleen Re-Union (Without You) in 2004 en Anouk (Birds) in 2013 slaagden er sindsdien in namens Nederland een plek in de finale te bemachtigen. Tussendoor strandde Nederland acht maal, een record, in de halve finales met Glennis Grace (My Impossible Dream), Treble (Amambanda), Edsilia Rombley (On Top Of The World), Hind (Your Heart Belongs To Me), de Toppers (Shine), Sieneke (Ik ben verliefd, Sha-la-lie), de 3JS (Never Alone) en Joan Franka (You and Me).

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over