Nederland belastingparadijs voor Rolling Stones

The Rollling Stones, die sinds 1971 zakelijk in Amsterdam zijn gevestigd, hebben de afgelopen 20 jaar 450 miljoen dollar aan royalties via Nederland uitbetaald gekregen....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

In april 2006 hebben Mick Jagger, Keith Richards en Charlie Watts zich voor het eerst onder hun eigen naam ingeschreven in de Kamer van Koophandel van Amsterdam. Dat vergemakkelijkt de verdeling van de erfenis van de rechten van the Rolling Stones, mocht een van de bandleden komen te overlijden.

Jagger, Watts en Richards hebben daarom twee aan de Herengracht 566 in Amsterdam gevestigde stichtingen opgericht. Die stichtingen zijn eigenaar van alle rechten van de muziek, films, optredens en beeldmerken van the Rolling Stones. De later toegetreden Ron Wood en de uit de Stones gestapte Bill Wyman komen niet met naam en toenaam voor in de Nederlandse royalty-bedrijven van de band.

De oprichting van de stichtingen is de zakelijke bekroning van 35 jaar Stones in Nederland. Aanstaande maandag geven ze een eenmalig optreden in de Amsterdam Arena.

Vóór april 2006 waren Richards, Jagger en Watts onzichtbaar in de Nederlandse Kamer van Koophandel. De bv’s die hun rechten regelen, zoals Musidor en Promotone, werden allemaal gecontroleerd door de Britse bankier Prins Rupert, het financiële brein achter the Stones.

Om problemen tussen de talrijke erfgenamen van de rockers voor te zijn, was het echter nodig dat de Stones zich ook persoonlijk – als bestuurders van de stichtingen die hun rechten bezitten – in Nederland inschreven.

Dat gebeurde op 3 april van dit jaar, toen Jagger en Richards (die alle liedjes samen schrijven) aantraden als bestuurders van een stichting die alle muziekrechten van de Stones bezit. Jagger, Richards én Watts richten op precies hetzelfde moment een tweede stichting op, die alle beeld -en andere rechten van de band bezit.

\N Beeld
\N
Meer over