nieuwshoofdredacteur vogue

Nauwelijks zwarte covermodellen en een te witte redactie; Wintour wankelt

Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, staat onder druk door het internationale debat over racisme en diversiteit.

Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, en haar voormalige rechterhand Leon Talley in 2013.  Beeld Getty
Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, en haar voormalige rechterhand Leon Talley in 2013.Beeld Getty

De paus zit op de wipstoel. Niet die Argentijn met dat witte keppeltje, maar de modepaus met dat Playmobilbobkapsel: Anna Wintour. Zij is als hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue en artistic director van uitgeverij Condé Nast de invloedrijkste vrouw in de modewereld.

Dat Wintours positie na 32 jaar ter discussie staat, is een gevolg van het wereldwijde debat over racisme. Werknemers van uitgeverij Condé Nast klapten uit de school over discriminerende praktijken en salarisongelijkheid. Daarbij werd gesteld dat zowel de inhoud van Vogue als het team dat het blad maakt veel te wit zijn. In 2018 haalde Wintour nog positieve publiciteit door de artistieke regie over cover, interview en bijbehorende fotoshoot van het septembernummer uit handen te geven aan Beyoncé Knowles, die de betreffende cover zou sieren. Het resulteerde in een fotografieopdracht voor Tyler Mitchell, die daarmee als eerste en enige zwarte fotograaf in de 127-jarige geschiedenis van het blad een kaft mocht schieten. Ook qua covermodellen was de verdeling behoorlijk scheef. In 127 jaar tijd mochten maar 21 modellen van kleur in hun eentje op de cover staan. Vorig jaar toonde een uitgebreide analyse van onderzoekscollectief The Pudding aan hoe licht de covermodellen de afgelopen twee decennia waren.

Wintour zat niet stil terwijl ze geschoren werd, maar kwam 4 juni met een interne verklaring. The New York Post had inzage in die memo en berichtte er afgelopen dinsdag 9 juni over op haar entertainmentsite Page Six: Wintour schreef: ‘Ik weet dat Vogue niet genoeg heeft gedaan om zwarte redacteuren, schrijvers, fotografen, ontwerpers en andere creatievelingen te verheffen en ruimte te geven. Ook wij hebben fouten gemaakt, verhalen en beelden gepubliceerd die pijnlijk of onverdraagzaam waren. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor die fouten.’

Wintour maakte eerder gevoelige fouten. In 2011 publiceerde ze een ronkend interview met Asma al-Assad, de vrouw van de Syrische dictator, die werd geprezen vanwege haar chic en stijl. Wintour is volgens vele boze modetongen niet alleen door gedateerde opvattingen maar ook vanwege haar leeftijd (70) zoetjesaan aan pensioen toe. Wie ook meeroddelt, is haar voormalige rechterhand André Leon Talley, een zwarte man die zegt aan de kant te zijn gezet omdat hij te oud en te dik was. Een paar uur na het nieuws over Wintours excuusmemo liet hij in een radioprogramma van Sandra Bernhard, waar hij kwam praten over zijn autobiografie, weten: ‘Dame Anna Wintour is een koloniale vrouw, ze is Brits, ze maakt deel uit van een koloniale omgeving. Ze is gemachtigd en ik denk niet dat ze ooit ook maar iets haar witte privilege in de weg laat staan.’

Wintour is een van de laatste modehoofdredacteuren-oude-stijl. Bij de Britse Vogue werd de langzittende witte hoofdredacteur Alexandra Shulman begin 2017 vervangen door de zwarte Edward Enninful, wat resulteerde in meer medewerkers van kleur en een inclusievere inhoud van het blad. De Amerikaanse Harper's Bazaar, sinds jaar en dag de grote concurrent van Vogue, maakte afgelopen dinsdag 9 juni – de dag dat ook Wintours memo uitlekte – bekend dat Samira Nasr, een Canadese met een Libanese vader en een moeder uit Trinidad, per 6 juli de nieuwe hoofdredacteur wordt.

Afgelopen vrijdag lieten de hoge bazen van Condé Nast na een lange directiemeeting weten dat Wintours positie ondanks alle luide geruchten over een nakend vertrek geen gevaar loopt. ‘Er zijn heel weinig mensen op de wereld die zo veel invloed kunnen hebben op verandering en cultuur, met betrekking tot de activiteiten van ons bedrijf, als Anna’, verklaarde ceo Roger Lynch. ‘Ze is hier omdat ze kan helpen de benodigde verandering te bewerkstelligen.’

De cover die het Instagramaccount DietPrada maakte.  Beeld Diet Prada Instagram
De cover die het Instagramaccount DietPrada maakte.Beeld Diet Prada Instagram

Een lachertje volgens DietPrada, het kritische en invloedrijke Instagramacount van Lindsey Schuyler en Tony Liu, die een cover maakten waarop behalve de grote kreet ‘Why won’t she leave?’ de uitspraken van Leon Talley en Lynch werden geciteerd. Elders op Instagram, Twitter en TikTok borrelt het ook. Onder de hashtag #VogueChallenge tonen duizenden beelden hoe covers en pagina’s van Vogue US eruit kunnen zien als ze gemaakt worden door en met creatieven van kleur.

Loopgraven

Wie niet vies is van wat ongefilterde inside informatie over de modewereld kan zijn hart ophalen aan The Chiffon Trenches: de recent verschenen memoires van André Leon Talley, de 71-jarige Afro-Amerikaan die na een studie Frans, een stage bij Diana Vreeland en een baantje bij Andy Warhols Interview een vliegende start maakte in de modejournalistiek en het schopte tot stijlicoon en creatief directeur van Vogue USA. Vooralsnog is het goed geschreven boek alleen in het Engels verkrijgbaar.

Meer over