Album

Nas grijpt terug naar de kale, rauwe en soulvolle raps waarmee hij in 1994 zo hard binnenkwam ★★★★☆

Gijsbert Kamer
Nas - Magic Beeld
Nas - Magic

Dat was een mooi cadeau van rapper Nas, een dag voor Kerstmis even onaangekondigd een nieuw album uitbrengen. Op Magic, gemaakt met Hit-Boy, dezelfde producer met wie hij ook zijn vorige twee albums opnam, is Nas eindelijk echt weer in topvorm.

De New Yorkse rapper grijpt hier niet alleen muzikaal terug naar de kale, rauwe en vooral soulvolle raps waarmee hij in 1994 zo hard binnenkwam, ook in zijn teksten refereert hij aan dertig jaar rapkunst.

Op het een half uur durende album klinkt Nas hongeriger dan we hem in jaren hebben gehoord. Het lijkt wel alsof Hit-Boy nu precies de juiste beats en sounds te pakken heeft om de geweldige stem van Nas te laten glanzen. Meer dan een half uur heeft hij niet nodig, en gasten zijn er nauwelijks. Alleen A$AP Rocky en DJ Premier leveren een (aardige) bijdrage. Vanaf de eerste verklaring in Speechless – ‘I’m 21 years past the 27 Club’ – houdt de 48-jarige Nas je een album lang in een houdgreep.

Nas

Magic

Pop

★★★★☆

Mass Appeal

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over