Napels zien en dan sterven

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

JOSSINE MODDERMAN en ARNO KANTELBERG
null Beeld
Beeld

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Na bijna vijftig werkzame jaren, waarvan 28 jaar als creative director bij de Amerikaanse Vogue, nam 's werelds invloedrijkste stylist, Grace Coddington (73), onlangs ontslag. De vrouw wier carrière leest als een dissertatie in hogere modekunst, gaat parttimen. Vóór de film The September Issue, over diezelfde Vogue, stond de Welse Grace nog te boek als schuwe sidekick van El Capitan Anna Wintour. Niets was minder waar. Wintour mag haar moppie meezingen in het universum der couture, het was Grace die verantwoordelijk was voor de meest spectaculaire, visionaire en behartenswaardige fotoshoots. Overigens opereerde zij zonder mededogen voor mens, model en milieu. Rookbommen aan de voeten van modellen die van hun stokje gingen, potten blauwe verf in de oceaan voor net dat tikkie hemelsblauw: 'The Cod' ging niks te ver voor pagina's vol mooiigheid. Het zou treurig zijn als ik dit stijlicoon advies zou geven. Oké, ik zou me vast het leplazarus schrikken als ik haar in een donker steegje tegenkwam, dat witte gezicht en die woeste rode bos, maar daarna zou ik waarschijnlijk huilen van bewondering. Daarom: iedere vrouw moet bovenstaande klassieke Montyjas (van Montgomery of anders van H&M) in de kast hebben hangen, met een donkere broek en witte gympen. Of je nu 23 bent of 73. De Bijbel schrijft het voor, ook al is de Heilige Geest vertrokken.

null Beeld DPA
Beeld DPA

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Het Oscarwinnende La Grande Bellezza is al weer van drie jaar geleden, maar ik mag 'm graag terugkijken. Het is een kostuumdrama tegen Romeins decor eigenlijk, waarin Toni Servillo (57) de show steelt als Jep Gambardella - journalist, flaneur - in maatwerk van de Napolitaanse kleermaker Cesare Attolini. De eerste keer dat ik de film zag, liep er bij elk nieuw jasje meer water in mijn mond.

Jep Gambardella is de man die we allemaal willen zijn: een heer met de oogopslag van een rekel, met cynisme dat hij bewaart voor hen die het verdienen, zoals de avantgardistische aanstelster Talia Project, een duidelijke pastiche op Marina Abramoviç.

Sartoriaal treedt Jep in de voetsporen van Mastroianni, die overigens ook klant was bij Attolini. Michael Caine draagt in Youth ook maatwerk van Attolini, met 2,5-knoops jasjes om van te smullen (het bovenste knoopje gaat hierbij half verscholen onder de revers).

De Napolitaanse signatuur herken je aan de zogenaamde 'soft shoulder' met kleine pofjes, de gebogen borstzak die barchetta (bootje) wordt genoemd, en het gebrek aan voering - verrukkelijk. Nergens kunnen ze de onderdelen van een pak zo knap in vorm strijken als in Napels. Als drager van Isaia, die andere Napolitaanse ambachtsfamilie, durf ik te beweren dat Rome prachtig is, maar dat voor ons mannen nog altijd geldt: Napels zien en dan sterven.

null Beeld epa
Beeld epa

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over