Najaarsgeuren: 2

Welke geur?..

Prada Amber pour homme.

Wat is het?

De eerste ‘grote’ mannengeur van Prada. Het modehuis maakte al eerder op kleinere schaal een serie geurtjes voor heren, maar deze werden niet in samenwerking met een grote geurfabrikant geproduceerd en bewust niet in de publiciteit gebracht. Nu is het anders; deze Amber is door Prada en de Spaanse cosmeticaproducent Puig ontwikkeld voor het grote publiek, dus is het een toegankelijke en bijna ‘normale’ geur. Past eigenlijk wel, want ook de mannenmode van Prada is zelden protserig en dikwijls van een ouderwetse eenvoud, en toch goed.

Hoe ziet het er uit?

Uiteraard heel simpel: een groot blok transparant glas. De grootste fles (100ml) komt met een chromen verstuiver die er ook alweer zo klassiek uitziet. Mooi, maar extreem handig is die verstuiver niet; het lijkt wel of hij voor linkshandigen gemaakt is, en als rechtshandige spuit je nogal snel in je eigen handpalm. De bijbehorende reclamecampagne, gefotografeerd door Steven Meisel, toont model Eddie Klint op een onopgemaakt, haast smoezelig bed, en in die zin een tamelijk recalcitrant beeld in de wereld van beauty en glamour.

Wat zit er in Amber?

Gek genoeg geen amber, maar een combinatie van ingrediënten die de geur van amber suggereren: vanille, tonkaboon, labdanumolie en Indonesische patchouli. Daarnaast: een beetje bloemen (geranium, vetiver, oranjebloesem, mirre) en wat suède, dankzij balsamiek saffraan- en sandelhoutolie.

Hoe ruikt het?

Zepig. Alsof je een weekend bij oma hebt gelogeerd en in bad flink bent ingezeept met een groot stuk Fa. Dat is lekker, het roept mooie herinneringen op, en er zit genoeg ‘zwaars’ in Amber pour homme om het geen frissig geurtje te maken. ‘Een klassieker voor de toekomst’, noemt ontwerpster Miuccia Prada ’m. (GJ)

Meer over