NieuwsNachtwacht restauratie

Nachtwacht op foto van 45 miljard pixels is extreem gedetailleerd

Het Rijksmuseum heeft online een extreem gedetailleerd beeld vrijgegeven van Rembrandts Nachtwacht: tot 45 miljard pixels.

null Beeld Rijksmuseum
Beeld Rijksmuseum

Nooit geweten dat het rechteroog van kapitein Frans Banninck Cocq, een van de hoofdrolspelers in Rembrandt van Rijns Nachtwacht, niet één maar drie glimlichtjes bezit. En als je dat heel kleine vlekje meetelt, zelfs vier. En dat de kapitein wel heel troebel, gelig ‘oogwit’ heeft, met rood-oranje ontstoken oogleden. Of had Frans gewoon een glaasje te veel gedronken voordat hij voor Rembrandt poseerde?

Het is nu allemaal goed te controleren dankzij de foto die het Rijksmuseum gisteren online heeft vrijgegeven en waarop je tot elk gewenst detail kunt inzoomen. De totale afbeelding is opgebouwd uit 528 aparte foto’s, ‘digitaal aan elkaar genaaid’ tot een beeld van maar liefst 44.804.687.500 pixels. Mocht je het schilderij, in zijn meest gedetailleerde versie, willen printen dan krijg je een uitdraai ter grootte van een half voetbalveld.

null Beeld Rijksmuseum
Beeld Rijksmuseum

Het is een resultaat dat je nooit met het blote oog kunt zien, ook al zou je met je neus op het beschilderde doek (mogen) hangen. Blijkt Rembrandt, zoals altijd wordt beweerd, inderdaad een meester van de suggestieve verftoets en subtiele penseelvoering te zijn. Hoe hij van het ‘prinsesje’ haar linkeroog schilderde, dat er van nabij uitziet als een beschaatste ijsbaan in een winterlandschap van Hendrick Avercamp. En hoe Rembrandts eigen gezicht, in het midden, op een centimeter afstand oogt als een donkere poel waarover een wit verfkloddertje vliegt.

Overigens wordt het onderzoek naar Rembrandts meesterwerk, nadat het in de glazen ruimte op de eregalerij van het Rijksmuseum voor twee maanden was stilgelegd, vandaag weer voortgezet; onder strikte RIVM-voorwaarden.

Meer over