Nachtclubbezoekers

5 x 7 heet het nieuwe boek van de vermaarde Amerikaan William Eggleston, in de jaren zeventig pionier in de kleurenfotografie....

Eggleston sprak zijn modellen aan in de nachtclubs waar hij ook zelf rondhing, plaatste ze voor de camera, liet een assistent de flitser richten en drukte af. De ene nachtclubbezoeker verkeert in al dan niet lichte staat van beneveling, de ander staart nuchter en vrolijk vanonder zijn Stetson vandaan.

Prachtig zijn de kleren, de oorringen en halsbanden. Soms zijn de houdingen of de grimassen van de modellen grappig, zelfs hilarisch. En altijd verrassend is de openheid waarmee zij de camera tegemoet treden.

Al dan niet beneveld, al dan niet een zonnebril op, verlegen wegkijkend of zelfbewust recht in de lens, Egglestons modellen hadden zo te zien grenzeloos vertrouwen in de fotograaf. En Eggleston zelf heeft dat, ondanks zijn kennelijke voorliefde voor bizarre karaktertrekjes, niet beschaamd.

De extreme scherpte, alsmede het grote formaat waarop de foto's zijn afgedrukt, maken de beelden monumentaal.

Ze vertellen iets over de manier waarop de geportretteerde mannen en vrouwen, zestigers moeten het inmiddels zijn, destijds in het leven stonden. Je ziet dat aan de tijdgebonden kleding en sieraden, en vooral aan hun lichaamshouding en de blik in hun ogen.

Dat deze foto’s pas meer dan dertig jaar na hun totstandkoming worden gepubliceerd, heeft ermee te maken dat ze deel uitmaakten van een veel groter project, waarbij Eggleston ook experimenteerde met video – een medium dat in de jaren zeventig in de kleuterschoenen stond.

Het project raakte in het slop met foto’s en al. Tot op een goeie dag Eggleston zijn interesse voor de oude opnamen hervond. AH

Meer over