Nachtburgemeester wil Zomergasten met Van der Laan op groot scherm uitzenden in Amsterdam

Een dag na zijn 62ste verjaardag heeft de VPRO bekendgemaakt dat burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam dit seizoen een van de gasten is in het interviewprogramma Zomergasten. De ruim drie uur durende live tv-uitzending met Van der Laan staat gepland voor zondagavond 30 juli en zal gezien de ernstige ziekte van de burgemeester een extra lading krijgen.

Iñaki Oñorbe Genovesi en Heleen van Lier
null Beeld anp
Beeld anp

Van der Laan lijkt dat ook te beseffen, zo blijkt uit het filmpje waarin hij zijn deelname bevestigt: 'Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven', aldus Van der Laan.

Sinds het publiekelijk bekendmaken van zijn ziekte kreeg de populaire Van der Laan veel steunbetuigingen van Amsterdammers, van wie hij sinds 2010 de burgervader is. De Nachtburgemeester van Amsterdam organiseert een evenement om samen met andere Amsterdammers op een groot scherm naar Zomergasten te kijken. 'Dit evenement is een ode aan onze burgemeester, die veel voor het nachtleven heeft betekend', schrijft de Nachtburgemeester op Facebook. Bijna tweeduizend personen hebben interesse getoond in dit evenement. Eerder werd een video met beloften van Amsterdammers aan Van der Laan al massaal gedeeld.

Begin dit jaar maakte de burgemeester in een open brief aan alle inwoners van de hoofdstad bekend dat hij uitgezaaide longkanker heeft en dat de diagnose 'weinig aanleiding geeft tot optimisme'. Van der Laan - die eerder PvdA-minister voor Wonen, Wijken en Integratie en gemeenteraadslid in Amsterdam was, werkt nog altijd door, maar op een lager pitje. Wel was hij onder meer aanwezig bij de Dodenherdenking. Zijn speech waarin hij onder meer iedereen opriep zijn zegeningen te tellen en 'daaruit de hoop en het zelfvertrouwen te putten om voort te gaan op de weg van vrede', werd op 4 mei beloond met een hartelijk applaus.

Elke dag een nieuwe Zomergast onthuld

De VPRO maakt tot en met maandag elke dag een Zomergast bekend. Vandaag was dat dus burgemeester Van der Laan, die als tweede gast aanschuift, gisteren was dat schrijver, columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger. Zij is de eerste hoofdpersoon. In totaal zijn er zes zomergasten die elk een hele zondagavond lang mogen vertellen over hun favoriete film- en televisiefragmenten.

Het komende seizoen wordt gepresenteerd door Janine Abbring. De eindredacteur van het tv-programma Zondag met Lubach en voormalige Jakhals van De Wereld Draait Door neemt de rol van presentator over van Iran-correspondent Thomas Erdbrink. De uitzendingen lopen van 23 juli tot en met 27 augustus.

Ook lezen

Een stad is als een zware Albert Heijntas, vindt Aaf Brandt Corstius. En Eberhard van der Laan, daar is voor de verandering eens iedereen het over eens, torst die Albert Heijntas fantastisch.

Om hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan gerust te stellen, beloven bekende en onbekende Amsterdammers hem in een filmpje dat zij goed voor de stad zullen zorgen.

Meer over