Naamgever van kerken en parken

Piet Calis Vondel – Het verhaal van zijn leven (Meulenhoff )..

De beste Nederlandse literaire biografie van dit jaar werd geschreven door Piet Calis: Vondel – Het verhaal van zijn leven. Calis haalde een van onze grootste dichters en polemisten die zelden nog wordt gelezen en nog slechts bekend is als naamgever aan kerken, scholen en parken, onder het stof vandaan. Een uitstekend gedocumenteerd en goed geschreven verhaal, gelukkig niet objectief.

Anthony Mertens, redacteur van uitgeverij Querido, debuteerde overtuigend met het autobiografische Zwaluwziek – Leven na een herseninfarct (De Bezige Bij). De ramp die hem overkwam en het langdurige, ontluisterende herstel erna, dat hij pijnlijk gedetailleerd beschrijft, openden een deur naar een nieuw bestaan: het schrijverschap. Keihard en ontroerend tegelijk.

Wie nu nog niet heeft kennisgemaakt met de Portugese dichter van Fernando Pessoa, krijgt nog één kans. De vorig jaar overleden vertaler August Willemsen voltooide nog net De metafysische ingenieur en andere gedichten, het volledig werk van Álvaro de Campos, een van Pessoa’s uitbundigste schijngestalten. Schitterende, onthutsend gewone en directe poëzie.

Al wie in het onderwijs werkt, een schoolgaand kind heeft of zelf op school heeft gezeten – iedereen dus – zou Schoolpijn eens moeten lezen, een essay van de Franse schrijver en oud-leraar Daniel Pennac. En ook vooral iedereen die denkt dat je ‘achterstandkinderen’ niet aan het lezen kan krijgen. Op school was Pennac een sukkel. Daarom werd hij leraar, om anderen ervan te overtuigen dat ze geen sukkels waren.

Meer over