Nieuws

Na twintig jaar nog altijd in ontwikkeling: DI-RECT wint Popprijs 2021

DI-RECT heeft zaterdag de Popprijs 2021 gewonnen. De meest prestigieuze prijs voor de Nederlandse popmuziek is zaterdag tijdens de noodgedwongen digitale editie van Noorderslag, (onderdeel van het Groningse meerdaagse Eurosonic Noorderslag Festival) voor de 35ste keer uitgereikt.

Gijsbert Kamer

Na de bekendmaking speelde de band vanuit een lege Kleine Zaal in SPOT/Oosterpoort Groningen en set. Beeld Ben Houdijk
Na de bekendmaking speelde de band vanuit een lege Kleine Zaal in SPOT/Oosterpoort Groningen en set.Beeld Ben Houdijk

De Haagse rockband kreeg het beeld van Theo Mackaay en een cheque van tienduizend euro in hun Haagse oefenruimte overhandigd voor wat de ‘belangrijkste bijdrage aan de popmuziek van het afgelopen jaar’ heet te zijn.

De jury roemt onder meer de twee uitverkochte shows in de Rotterdamse Ahoy waarmee de band hun twintig-jarig jubileum luister bij zette. De single Soldier On uit 2020 kon volgens het juryrapport ‘dit jaar nog verder uitgroeien tot hèt anthem van de coronapandemie’ en ‘ze waren een van de eersten die op een creatieve manier hun eigen liveshows gingen streamen, waarbij ze bouwden aan een unieke (fan-)community. Met het toekennen van de Popprijs 2021 bekroont de jury een band die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd.’

De keuze voor DI-RECT is opmerkelijk omdat de band in 2021 geen nieuwe muziek heeft uitgebracht en hun twee jaar oude Soldier On toch vooral een anthem van 2020 was. Alleen werd de prijs over dat jaar niet uitgereikt.

Het vaststellen van wie vorig jaar de ‘belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek’ is ook lastig omdat succes moeilijk meetbaar was als je, zoals de jury behoort te doen, niet alleen naar verkoop- en streaming cijfers kijkt. Er waren logischerwijs geen opmerkelijke doorbraken op festivals of concertpodia en ook weinig mogelijkheden voor artiesten om zich internationaal in de kijker te spelen.

Zanger Marcel Veenendaal. Beeld Ben Houdijk
Zanger Marcel Veenendaal.Beeld Ben Houdijk

‘Niet noodzakelijkerwijs voor nieuwkomers’

Er was wel groot nieuw vaak Nederlandstalig zingend talent zichtbaar in de media, maar terecht stelde jury dat de Popprijs niet ‘noodzakelijkerwjs’ voor nieuwkomers is. Ook de roep om de prijs aan Golden Earring of Doe Maar te geven kon makkelijk worden weerstaan: hoe triest de aanleiding voor hun stoppen ook is, de Popprijs is geen oeuvreprijs.

DI-RECT mag dan twintig jaar bestaan het is een band die nog altijd in ontwikkeling is, en regelmatig van sound is veranderd. Ze zijn in 2021 nadrukkelijk op zoek gegaan naar nieuwe manieren om contact met hun fans te onderhouden, in oktober culminerend in twee uitverkochte concerten in de Rotterdamse Ahoy’. Doorzettingsvermogen gekoppeld aan passie, kunde en ijver maakte zo omschrijft de jury enkele kenmerken van DI-RECT die hen tot winnaar van de Popprijs 2021 maakten.

Gitarist Spike van Zoest. Beeld Ben Houdijk
Gitarist Spike van Zoest.Beeld Ben Houdijk
Meer over