tv-recensieJulien Althuisius

Na The Trump Show kun je concluderen: Trumps jaren in het Witte Huis zijn toch niet zo vlekkeloos verlopen

null Beeld

In de schaduw van het geweld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het nieuws rondom het coronavirus ging er maandag een fragment rond op Twitter. Het waren 26 heerlijke seconden uit het FvD-journaal, het kanaal van Forum voor Democratie. Michaéla Schippers, hoogleraar Behaviour & Performance Management aan de Rotterdam School of Management, was in de studio om te praten over covid-19. ‘Nou, je hebt covid 1 tot en met 18, heb ik begrepen. Dit is covid-19 en er komt waarschijnlijk ook een covid-20. En die heeft altijd hetzelfde verloop. De voorspellingen erover zaten er behoorlijk naast.’ Waarvan akte. (Voor de goede orde: er bestaan geen covid 1 tot en met 18. Covid-19 heet covid-19 omdat het in 2019 is ontdekt. Maar who cares.)

Die avond was FvD-voorman Thierry Baudet te gast bij Jinek om te praten over zijn lijst met nieuwe kandidaat-kamerleden. Gevraagd naar de aankomende nieuwe maatregelen zei Baudet vol pathos dat hij het ‘verschrikkelijk’ vond. Er volgde een twee minuten durende tirade tegen het kabinet, waarom die niet dit en waarom die niet dat, en eindigde met een serieuze blik, gestut door de woorden: ‘Mijn hart bloedt. Ik vind het echt zo vreselijk en pijnlijk om te zien.’ Even later vroeg Eva Jinek Baudet wie hij dacht dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou gaan winnen. ‘Ik denk dat Trump wint’, knikte Baudet vol vertrouwen, ‘omdat enthousiasme verkiezingen wint. Energie wint verkiezingen.’

Donald Trump toont trots de voorpagina van The Washington Post: ‘It was all bullshit.’  Beeld VPRO / BBC
Donald Trump toont trots de voorpagina van The Washington Post: ‘It was all bullshit.’Beeld VPRO / BBC

Voor diegenen die even waren vergeten om hoeveel enthousiasme en energie het ook alweer ging, hielp The Trump Show het geheugen op te frissen. De driedelige BBC-documentaire over het presidentschap van Donald Trump werd op zaterdag, zondag en maandag uitgezonden op NPO 2, weggestopt op de late avond zodat lekker weinig mensen het konden zien. Onder anderen Rudolph Giuliani (Trumps goede vriend, advocaat en ‘handgranaat’), Steve Bannon (lange tijd Trumps belangrijkste adviseur), voormalig veiligheidsadviseur John Bolton en Michael Wolff, auteur van het boek Fire and Fury vertelden over hoe ze van dichtbij hadden meegemaakt hoe Trump zijn termijn in het Witte Huis heeft vormgegeven.

Het was een bij vlagen hallucinante opsomming van conflicten, schandalen, ruzies en mensen die de laan uit werden gestuurd. De moslimban, het aftreden van generaal Flynn, Russische inmenging, FBI-onderzoek, Stormy Daniels, de handelsoorlog met China, het geruzie met Noord-Korea, de extreemrechtse demonstratie in Charlottesville, de Black Lives Matter-protesten, Poetin, Hillary, Oekraïne, helemaal tot en met zijn aanpak van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten.

Trumps vier jaren in het Witte Huis zijn, zo kon je na deze drie afleveringen voorzichtig concluderen, misschien toch niet zo vlekkeloos verlopen. Zijn grootste overwinning was waarschijnlijk de vrijspraak bij het impeachment-proces, waarna Trump trots de voorpagina van The Washington Post omhooghield en zei ‘It was all bullshit.’ Maar, zoals een journalist in de documentaire die overwinning duidde, ‘iedereen weet dat het oordeel nog geveld moet worden. Het echte proces vindt plaats op de verkiezingsdag, november 2020.’

Meer over