Nieuws

Na luid protest behoudt geschiedenisprogramma Andere Tijden een vaste plek in de programmering

De achttien reguliere uitzendingen per jaar vervallen, maar in plaats daarvan brengt Andere Tijden vanaf 2022 tien specials per jaar. Die duren twee keer zo lang en worden primetime op maandagavond uitgezonden.

Astrid Sy heeft in 2020 de presentatie overgenomen van Hans Goedkoop, die het programma bijna twintig jaar presenteerde. Beeld NTR
Astrid Sy heeft in 2020 de presentatie overgenomen van Hans Goedkoop, die het programma bijna twintig jaar presenteerde.Beeld NTR

De woede was groot toen de NPO bekendmaakte dat de achttien reguliere uitzendingen van het geschiedenisprogramma Andere Tijden van tv zouden verdwijnen. In een brandbrief in De Telegraaf noemden 38 historici het besluit ‘een dramatische vergissing’. Een petitie ertegen van een 24-jarige student werd 83 duizend keer ondertekend.

De protesten lijken niet voor niets te zijn geweest. Vrijdagmiddag maakte de NTR na gesprekken met de NPO bekend dat Andere Tijden een vaste plek op de programmering behoudt. Vanaf 2022 zullen er jaarlijks tien afleveringen worden uitgezonden. Op dit moment zijn er achttien reguliere uitzendingen (plus vijf specials), tot 2018 waren dat er 35.

Het programma zal dus minder vaak te zien zijn, maar wel op een prominenter tijdstip. Nu is dat woensdagavond om 22.20 uur, maar vanaf 2022 zal dat maandagavond primetime, om 20.25 uur zijn op NPO 2. De afleveringen zullen 50 minuten duren, dubbel zo lang als de reguliere uitzendingen nu. Dat komt doordat het allemaal zogenoemde specials zullen zijn.

‘Bingeable’ documentaireseries

Toen de NPO naar buiten bracht dat de reguliere uitzendingen van Andere Tijden zouden stoppen zei Frans Klein, directeur video van de publieke omroep, al dat de incidentele tv-specials zouden blijven. Onduidelijk was nog hoe vaak en wanneer die zouden worden uitgezonden en hoelang die zouden duren.

De geschiedenisafdeling van de NTR gaat ook, zo schrijft de omroep in het persbericht, ‘bingeable’ documentaireseries maken die zich goed lenen voor NPO Start. Dat is het digitale platform van de publieke omroep. De NTR gaat ook online geschiedenisprogramma’s ontwikkelen. Hoe die er uit komen te zien is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder.

Doel daarvan is het bereiken van een jonger publiek. ‘De noodzaak van een beweging richting andere platformen, naast lineaire televisie, onderschrijven we volledig’, zegt mediadirecteur van de NTR Willemijn Francissen, in het persbericht.

De NTR maakte de afgelopen jaren ook series als De IJzeren Eeuw, Tachtig Jaar Oorlog, De strijd om het Binnenhof en De zware jas van Beatrix. De geschiedenisredactie zal dit soort producties blijven maken, zegt de NTR-woordvoerder.

Het besluit heeft geen betrekking op Andere Tijden Sport. ‘Dat is een ander programma met een andere redactie’, zegt de NTR-woordvoerder.

Meer over