Na Jude Law gaat Ivo van Hove ook Cate Blanchett regisseren

De Australische actrice Cate Blanchett speelt komend seizoen de hoofdrol in de theaterproductie All about Eve, die Ivo van Hove in Londen zal gaan regisseren.

Hein Janssen
Cate Blanchett tijdens de British Academy Film Awards in 2016. Beeld epa
Cate Blanchett tijdens de British Academy Film Awards in 2016.Beeld epa

De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige film van Joseph L. Mankiewicz uit 1950. Daarin speelde Bette Davis de rol van een beroemde actrice die wordt gedwarsboomd en ingehaald door een collega van de nieuwe generatie. Het is een genadeloze satire op de New Yorkse theaterwereld en de vergankelijke waarde van vriendschap en collegialiteit daarin.

Van Hove en Blanchett kennen elkaar al langer en er waren diverse plannen voor een samenwerking. De regisseur en de actrice spraken in New Yrok regelmatig over een geschikt toneelstuk. All about Eve wordt geproduceerd door Sonia Friedman Productions en Fox Stage Productions. De première is in het voorjaar 2018 in een nog nader te bepalen theater op West End.

Na Amsterdam lijkt Londen een beetje Van Hoves tweede thuishaven te worden. Deze week ging daar zijn regie van Obsession in première, met Jude Law, Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat, een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en Barbican. Zijn recente remake van Ibsens Hedda Gabler bij The National Theatre toert nu door Engeland. In december keert Van Hove terug naar The National Theatre. Daar zal hij de Amerikaanse acteur Bryan Cranston (Breaking Bad) regisseren in Network, eveneens een theaterbewerking van de beroemde film van Sidney Lumet uit 1976 over de teloorgang van een beroemde televisiepresentator.

All about Eve was vorige zomer nog te zien als de muziektheaterproductie In de ban van Broadway in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daar speelden Loes Luca en Tjitske Reidinga de hoofdrollen van de oude en de jonge actrice en lag de nadruk meer op de komische kant van het in wezen vrij cynische verhaal.

Cate Blanchett zelf is in juni al in Nederland te zien, maar dan in de filmperformance Manifesto van Julian Rosefeldt, die naar het Holland Festival komt. In deze installatie speelt ze dertien verschillende rollen van zeer uiteenlopende personages - van zwerver tot poppenspeler.

Interview Ivo van Hove

'Een goede leider is niet iemand die alles zelf doet'

Lovende kritieken en volle zalen in Londen, New York, Avignon en Amsterdam. De afgelopen seizoenen waren de jaren van de Belgisch-Amsterdamse theatermaker Ivo van Hove. Hoe kijkt hij erop terug, wat zijn zijn plannen en hoe houdt hij het eigenlijk allemaal vol? Lees hier het interview met Ivo van Hove uit 2016. (+)

Meer over