RecensieJazz

Na decennia onvindbaar te zijn geweest is Broedermelk eindelijk weer te beluisteren (vier sterren)

Gijsbert Kamer
null Beeld

De laatste jaren is het klassiek geworden Nederlands jazzalbum Brilliant! van The Diamond Five uit 1964 al diverse keren opnieuw uitgegeven. In die band speelde Harry Verbeke tenorsax. Maar wie gegrepen door zijn fraaie lyrische spel ging zoeken naar meer van zijn werk, had een zware dobber.

De liveplaat die hij met zijn broer Joop op piano opnam in Leeuwarden en in 1972 uitbracht onder de naam Broedermelk was al decennia zo goed als onvindbaar.

Wat goed dus dat de plaat nu door een klein label superieur geremasterd opnieuw beschikbaar wordt gesteld. Op elpee, en in uitgebreide versie op dubbel-cd. De broers Verbeke werden destijds in Leeuwarden begeleid door Henk van Veldhuizen op bas en Martin van Duynhoven op drums. Een heerlijk bandje waarin de tenorsaxofonist glorieerde. Fraai uitgesponnen werk van Sonny Rollins naast standards als April in Paris geven hem alle ruimte voor doortastende solo’s. Niks nieuws of vernieuwends, wel heel fijn gespeeld allemaal. Bonuspunten voor de prachtig verzorgde uitgave.

Broedermelk. Live in Passepartout, Leeuwarden . Chicken Village Productions/Painted Dog.

Meer over