BlikChris Buur

Na de standaard chagrijnige ogen van de Golf VII heeft generatie VIII een brilletje opgekregen

Volkswagen Golf VIII. Beeld VW
Volkswagen Golf VIII.Beeld VW

De Volkswagen Golf krijgt bij elke nieuwe generatie van het model het verwijt dat hij zo ontzettend behoudzuchtig op de vorige lijkt, en dat geldt ook voor de achtste generatie die aanstaande is – al zien de critici daarbij één ding over het hoofd. Had de zevende generatie nog een paar standaard chagrijnige ogen, daar heeft nummer acht ineens een brilletje opgekregen. Zo’n nét wat aanstellerig model, van het type dat je alleen in opticienreclames ziet, als de aanmoedigend glimlachende blonde opticien een licht excentriek model geklemd tussen de toppen van haar wijsvingers op de neus van de verbaasd gelukkige klant schuift.

Sterker: de koplampen van de Golf VIII doen zelfs meer dan een beetje denken aan de fanatiekst gehate kijkers uit de automobielgeschiedenis, die van de BMW 5-serie, modeljaar 2003. Lampen met wufte welvingen, die de 5 de bijnaam bezorgde die alle middenkadermanagers met machopretenties de gordijnen in joeg: Dame Edna.

BMW 5 2003 Beeld BMW
BMW 5 2003Beeld BMW

Toch heeft de Golf VIII een reddende kwaliteit: de wenkbrauw, in de vorm van een over het hele front lopende lichtstreep. De brauw is duidelijk gefronst, en laag op de ogen gedrukt, wat hem een tikje misnoegd de wereld in doet kijken. Had de gehate 5 een onuitstaanbaar parmantige blik, de Golf VIII heeft een uitdrukking die het best is te omschrijven als schamper.

Een blik die ik zelf weleens in het verkeer trek, als ik me, tot mijn eigen diepe schaamte achteraf, weer eens moreel superieur waan. Kent u dat, dat je als je in de auto zit, vindt dat fietsers alles verkeerd doen, en op de fiets alle automobilisten fascisten vindt? Op weg naar mijn werk is ergens de verkeerssituatie gewijzigd, waardoor je als fietser sinds kort op een voorrangsweg rijdt. Als er dan een auto te hard van rechts nadert, pers ik zo'n Louis van Gaaltje uit mijn ogen, van ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom. Afgrijselijk. Die blik.

Dat verraadt wel waarom verreweg de meeste koplamppartijen van auto's negatieve emoties uitstralen – boosheid, woede, iets gemeens, vals, agressiefs, nors of, dus, gelijkhebberigs. In de vechtmaatschappij die het verkeer is, wil je nu eenmaal niet het lulletje zijn.

Meer over