Mysterieuze Italiaanse literaire sensatie Elena Ferrante blijkt een man: Domenico Starnone

De ware identiteit van Elena Ferrante, schrijfster van de wereldwijd populaire reeks De Napolitaanse romans, is ontmaskerd. Domenico Starnone, een voormalige leraar Italiaans en in Italië een bekende auteur, schuilt achter het pseudoniem Elena Ferrante.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Domenico Starnone Beeld  Atlas Contact
Domenico StarnoneBeeld Atlas Contact

Na jarenlange geruchten, bijna-onthullingen, verkeerde namen en glasharde ontkenningen, is dankzij een tekstanalyse vast komen te staan dat Starnone schuilgaat achter het pseudonien Elena Ferrante. 'Zij' wenste bijvoorbeeld alleen per mail met journalisten en fans te communiceren.

Een 74-jarige grijze man met bril en baard blijkt dus achter de ontroerende en bewogen belevenissen rond de twee Napolitaanse vriendinnen Raffaella Cerrullo (Lila) en Lenuccia Greco (Elena) te zitten. Acht internationale tekstanalisten en taalwetenschappers aan de universiteit van Padua zijn na grondig tekstonderzoek tot deze conclusie gekomen. Stijl, woordkeuze en kenmerkende emoties in de boeken van Ferrante tonen 'meer dan opvallende gelijkenissen' met de romans en verhalenbundels van Starnone.

Het is niet voor het eerst dat het spoor leidde naar Starnone, van wie volgende week onder eigen naam zijn nieuwste roman Strikken in Nederland verschijnt. Zo bepaalden onderzoekers van La Sapienza universiteit in Rome aan de hand van het computertekstprogramma dat in 2000 Marek van der Jagt als Arnon Grunberg ontmaskerde, dat Starnone wel Ferrante moest zijn.

Anderen, die weigerden te geloven dat de boeken van Ferrante door een man zouden zijn geschreven, hielden het erop dat Starnone het met zijn echtgenote, vertaalster Anita Raja, zou hebben geschreven als een soort Italiaans equivalent van Nicci Gerrard en Sean French. Het Britse schrijversechtpaar dat onder het gezamenlijke pseudoniem Nicci French miljoenen thrillers verkochten.

null Beeld
Beeld

Stug

Starnone bleef echter volhouden niets met Ferrante te maken te hebben. Vorige week nog tijdens een gesprek met Italië-correspondent Jarl van der Ploeg, dat volgende week in de Volkskrant te lezen is, zei de schrijver resoluut: 'Het enige wat ik erover kwijt wil is dit: Ik ben niet Elena Ferrante! Schrijf je dat op? Ik ben NIET Elena Ferrante.'

Bij uitgeverij Atlas Contact, dat volgende week zijn nieuwste roman Strikken vervroegd in de winkels legt, doen ze niet meer mee aan het literaire kat-en-muisspel. 'Elena Ferrante is ontmaskerd en is een man', schrijft de uitgeverij op haar site. Ook de aanprijzing van Starnones roman is veelzeggend: 'Strikken leest als de literaire wederhelft van Elena Ferrantes Dagen van verlating.'

Haro Kraak ging op zoek naar de ware identiteit van Hendrik Groen

Wie is Hendrik Groen? Aan dit gezelschapsspel dat al ruim twee jaar duurt lijkt nu een einde te komen. De zoektocht naar de ware identiteit achter de fictieve bejaarde uit Amsterdam-Noord van de 'geheime dagboeken' Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is leidt naar Peter de Smet, een 61-jarige inwoner van Amsterdam-Noord die verder geen boeken heeft geschreven. Hij werkte tot voor kort bij Muziekschool Noord.

Meer over