Review

Muzikale tweetaligheid van Elena Langer is verbluffend

'This 'music' causes severe annoyance', schrijven de voormalige benedenburen van Elena Langer. Na 18 maanden ergernis zijn ze vertrokken. Dat de Russisch-Britse componiste hun opmerking op haar site zet, getuigt van haar gevoel voor humor.

Biëlla Luttmer
Elena Langer. Beeld
Elena Langer.Beeld

Die buren hadden het slechter kunnen treffen. Langer (41) - we kennen haar in Nederland van de Gaudeamus Muziekweek - schrijft muziek die vaak vanuit de stem gedacht is. Ze was artist in residence aan het Londense Almeida Theatre en volgende week gaat haar opera Figaro Gets a Divorce in première bij de Welsh National Opera. Die theaterliefde klinkt ook door op haar cd Landscape with Three People, genoemd naar haar liederencyclus op kwetsbare gedichten van Lee Harwood. Hoofdrolspelers zijn de loeistrakke sopraan Anna Dennis, countertenor William Towers en Nicholas Daniel, een hoboïst met een verbluffende toonbeheersing. Zij zetten, met een ensemble van strijkers en klavecimbel, een verhaal neer over de verlatenheid van een voormalig liefdespaar. Mooi hoe de sopraan tot stratosferische hoogten stijgt en vervolgens verdampt in een hobotoon.

Landscape with three people, Elena Langer: Harmonia Mundi USA

Haar twee thuislanden komen voorbij: als ze teruggaat naar het Rusland van haar jeugd, hoor je het Russisch niet alleen terug in de gedichten. Ook haar muziek wordt dan nostalgisch en klinkt soms naar de liedcyclus De kinderkamer van Modest Moessorgski. In haar Engelstalige werken laat ze citaten doorschemeren van Benjamin Britten. Die muzikale tweetaligheid laat horen dat haar dubbele nationaliteit verdergaat dan het bezit van twee paspoorten.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over