Muziekpromotor Don Kirshner (76) overleden

AMSTERDAM - Don Kirshner, die maandag aan hartfalen overleed in een ziekenhuis in Florida, was muziekuitgever, impresario, manager, producer en later tv-presentator. Dankzij 'the man with the golden ear' braken talloze popartiesten door. Hij werd 76 jaar.

Don Kirshner. Beeld ap
Don Kirshner.Beeld ap

Kirshner erkende al vroeg de kracht van de combinatie van popmuziek en televisie. Nadat hij met zijn muziekuitgeverij Aldon Music artiesten als Bobby Darin, Carole King en Kansas had gelanceerd, werd hij in 1966 benaderd voor de tv-serie over de popgroep The Monkees.

De scripts en de bandleden waren er al, nu nog hits. Kirshner liet ze aandragen door 'zijn' talenten, onder wie Neil Diamond, die The Monkees het klassiek geworden I'm A Believer leverde. In 1968 maakte Kirshner ook de tekenfilmgroep The Archies beroemd (wereldhit: Sugar, Sugar uit 1969).

Rock Concert

Vanaf 1973 trad hij zelf op de voorgrond als presentator van Don Kirshner's Rock Concert, tot 1981 230 keer te zien op de zender ABC. Het programma zond geen geplaybackt liedje maar een echte live-concerte uit en introduceerde artiesten als The Eagles, KISS, ABBA, Prince en ook de Nederlanse Golden Earring bij een enorm tv-publiek.

Kirshner was in 2010 nog betrokken bij het project Rock City Club, dat poptalent promoot via internet.

Meer over