Muziekbibliotheek Publieke Omroep gered: 5 kilometer aan bladmuziek digitaal

Het enorme archief van het Muziekcentrum van de Omroep, 5 strekkende kilometer bladmuziek, gaat digitaal ontsloten worden. Daarmee is de collectie gered. De muziek is vanaf 2020 beschikbaar voor iedere muzikant, amateur of professional. Het Ministerie van OCW honoreerde de aanvraag van ruim een miljoen euro, waardoor het proces van categoriseren en digitaliseren van start kan gaan.

Famke van Montfoort
De muziek is vanaf 2020 beschikbaar voor iedere muzikant, amateur of professional. Het ministerie van OCW honoreerde de aanvraag van ruim 1 miljoen euro, waardoor het proces van categoriseren en digitaliseren van start kan gaan. Beeld anp
De muziek is vanaf 2020 beschikbaar voor iedere muzikant, amateur of professional. Het ministerie van OCW honoreerde de aanvraag van ruim 1 miljoen euro, waardoor het proces van categoriseren en digitaliseren van start kan gaan.Beeld anp

Vanaf 1 augustus 2013 was de bibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep wegens bezuinigingen in de cultuursector niet meer toegankelijk. Volgens directeur Roland Kieft was dat een periode van ruw weer. Er waren zorgen: zal de collectie ten prooi vallen aan de papiervisjes of aan de versnipperaar? Het was sindsdien, met uitzondering van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en de orkest- en koorbibliotheek niet langer mogelijk er gebruik van te maken.

Volgens Kieft gaat het 'om zo'n 800 duizend titels, waarvan de helft uitsluitend in Nederland is te vinden. Rond de 180 duizend muziekstukken zijn handgeschreven'. De oudste werken dateren uit de jaren twintig, nog voor de komst van de televisie in Nederland. 'Het geeft tachtig jaar omroephistorie weer', aldus Kieft. 'Voor radioprogramma's werden vaak unieke stukken geschreven'. De genres zijn veelomvattend: van lichte blaas- tot salonmuziek, en van hoorspelen tot experimenteel klassiek. Ook arrangementen van The Ramblers en het VARA dansorkest zijn bewaard gebleven.

De digitale selectie die over drie jaar gereed is, zal gericht zijn op gebruik. 'Ook is het zeer waarschijnlijk dat materiaal voor programma's zal worden gebruikt, op Radio 4 bijvoorbeeld. En aangezien een deel van de bibliotheek handgeschreven en breekbaar is, kan dit eventueel tentoongesteld worden'.

Nu is het kilometerslange archief nog een plek om te verdwalen. 'Als ik naar binnen loop moet ik echt de tijd in de gaten houden', vertelt Kieft. 'Toon Hermans en Harry Bannink zijn mijn favorieten. Ook komen er veel jeugdherinneringen boven, al is het maar omdat we de muziek van Paulus de Boskabouter in huis hebben.'

Vijf kilometer aan bladmuziek onder het stof

Valt de keus op het Cowboy Orkest of Tom's Prairie Pioneers? Het waren twee van de ruim 800 orkesten die ooit in dienst van de omroepen kijkers en luisteraars bedienden; beide ensembles hoorden bij de AVRO, lees hier het stuk van Rob Gollin uit april 2016.

Meer over