Musical Awards: Ciske de Rat beste grote musical

Bij de Musical Awards 2017 gingen de meeste prijzen naar 'In de ban van Broadway' (4 awards) en de revival van 'Ciske de Rat' (3 awards).

Joris Henquet
De cast van In de ban van Broadway bij de première, 4 juni 2016. Beeld anp
De cast van In de ban van Broadway bij de première, 4 juni 2016.Beeld anp

Ciske de Rat heeft de belangrijke prijs voor 'beste grote musical' gewonnen bij de Musical Awards 2017, die gisteravond werden uitgereikt in het Beatrix Theater in Utrecht. Daarnaast won de revival van het oer-Hollandse Ciske de Rat, met een uit 2007 daterend script van André Breedland en muziek van Henny Vrienten, nog twee prijzen: die voor 'beste arrangementen' (Jeroen Sleyfer) en 'aanstormend talent' (de 8-jarige Silver Metz, die tijdens de première afgelopen november grote indruk maakte als Ciske).

Tekst gaat verder onder de video.

De prijs voor 'beste kleine musical' ging naar Chez Brood, over het leven van rockheld Herman Brood. Ook won acteur Stefan Rokebrand voor zijn vertolking van Brood de prijs voor 'beste acteur in een kleine musical'.

De meeste awards gingen echter naar In de ban van Broadway, de komische voorstelling over de slangenkuil van het New Yorkse Broadway, een bewerking van de filmklassieker All About Eve. In de ban van Broadway won vier awards, voor hoofdrolspeelster Loes Luca, bijrolspeelster Bianca Krijgsman, vormgever Thomas Rupert en scriptschrijver Nathan Vecht.

Met de prijsverdeling bracht de jury onder leiding van Cornald Maas een mooi evenwicht aan tussen de voorstellingen uit 2016 die het musicalgenre volledig serieus nemen en uitvoeren volgens het boekje, zoals Ciske de Rat en Sweeney Todd, en de voorstellingen die graag de draak steken met musicals en zich liever niet als dusdanig afficheren. Zo noemt het Ro Theater hun knotsgekke productie De gelaarsde poes liever een familievoorstelling dan een musical. Ook Bart Chabot, de scriptschrijver van Chez Brood, liet vooraf weten dat hij zeker geen musical had geschreven.

Belangrijkste winnaars

Beste grote musical: Ciske de Rat
Beste kleine musical: Chez Brood
Beste acteur in een grote musical: Alex Klaasen in De gelaarsde poes
Beste acteur in een kleine musical: Stefan Rokebrand in Chez Brood
Beste actrice in een grote musical: Vera Mann in Sweeney Todd
Beste actrice in een kleine musical: Loes Luca in In de ban van Broadway

Serieus en minder serieus

In de ban van Broadway werd aangekondigd als 'zomermusical', maar valt ook meer in de knipogende categorie. De komische verwikkelingen rond theaterdiva Margo Miller (Luca) werden afgewisseld met liedjes van de Bee Gees, waarbij het meer om de lach dan om de zangkunst ging. Het maakt deel uit van de formule waarmee Pieter Kramer (regisseur van zowel De gelaarsde poes als In de ban van Broadway) al jarenlang succes boekt.

In de vermenging van de serieuze en minder serieuze musicalproducties geeft de jury een belangrijk signaal af: of je je voorstelling nu wel of niet het etiket 'musical' opplakt, wie in Nederland een verhaal met liedjes vertelt hoort erbij, en kan rekenen op de belangstelling en waardering van de Musical Awards-jury.

Meer over