Musical Annie M.G. Schmidt grote winnaar bij Musical Awards; vooral Nederlandse producties vallen in de prijzen

De biografische musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt is woensdagavond in het AFAS Circustheater in Scheveningen met vier Musical Awards de grote winnaar geworden van het jaarlijkse prijzengala, dat werd uitgezonden door Avrotros.

Joris Henquet
Simone Kleinsma in Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Beeld
Simone Kleinsma in Was getekend, Annie M.G. Schmidt.Beeld

De voorstelling over het leven van 'schrijfster des vaderlands' Annie M.G. Schmidt, gebaseerd op de biografie Anna (2002) door Annejet van der Zijl, won awards in de categorieën 'beste grote musical', 'vrouwelijke hoofdrol in een grote musical' (Simone Kleinsma), 'vrouwelijke bijrol in een grote musical' (Marjolijn Touw als Schmidts moeder) en 'beste script' (Dick van den Heuvel).

Uit de prijzen in de vijftien categorieën bleek dat de jury, onder leiding van journalist Cornald Maas, dit jaar musicals van Nederlandse makelij verkoos boven bewerkingen van Amerikaanse producties. Bij de kleine musicals ging de prijs voor beste voorstelling naar Adèle, Conny, Jasperina - De grote drie, die draait om een fictief gezamenlijk optreden van zangeressen Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. Ook de biografische musical Liesbeth List - De Musical werd bekroond: Renée van Wegberg kreeg de Award voor 'vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical' voor haar vertolking van Liesbeth List.

Toch won ook de nieuwe versie van de Amerikaanse klassieker Fiddler on the Roof een paar prijzen: musicaldebutant Thomas Acda kreeg de Award voor 'mannelijke hoofdrol in een grote musical' voor zijn vertolking van Tevye. Acda mocht samen met muzikant David Middelhoff nog een tweede award ophalen, in de categorie 'beste muziek/arrangementen' voor de liedjes die hij schreef voor De Marathon.

Meer over